Sverige
6 maj 08:02
Ridsportplus

Dags för stämma med historiskt ordförandeval

FörbundsstämmanI eftermiddag vet vi vem som ska leda Svenska Ridsportförbundet de kommande två åren. Allt talar för att förbundet för första gången får en kvinna som ordförande. Under den digitala stämman ska också 40 motioner avhandlas, och ridsportens framtida inriktning ska slås fast. Ridsport bevakar stämman.

Dags för stämma med historiskt ordförandeval
Årets förbundsstämma är digital så alla voteringar kommer att ske med knapptryckningar, inte röda lappar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vem som ska leda förhandlingarna är inte känt i förväg. Valberedningen har valt att inte offentliggöra det innan, så först en stund efter klockan nio när stämman inleds visar det sig vem som ska svänga klubban under dagen.

En liten klick utvalda sitter samlade på ett hotell i Västerås, men i övrigt finns ombuden utspridda över landet. Ett antal distrikt har dock valt att arrangera gemensamma sittningar för distriktens och föreningarnas ombud.

Stämman sänds på Youtube där alla som inte är ombud kan följa stämman.

Det första som avhandlas är det som varit. Verksamheten och den ekonomiska förvaltningen för 2021 och 2022 ska gås igenom. Medan pandemiåret 2021 slutade med ett överskott på närmare 5,3 miljoner, blev det efter 2022 ett underskott på 7,4 miljoner.

Ordförande Ulf Brömster har tidigare sagt till Ridsport att det var helt enligt plan, eftersom en ideell organisation bara får ha ett begränsat eget kapital. Målet var att landa på ett underskott på sex miljoner, men det blev ytterligare 1,4 miljoner som en följd av att Idrott on line slutade leverera gratis hemsidor, och både förbundet och distrikten fick skaffa nya hemsidor.

Nomineringen öppnas – och stängs

Därefter kommer en viktig punkt. Det handlar om nominering av kandidater till ordförande, förbundsstyrelse och sektioner samt disciplinnämnden. Här kommer valberedningen att presentera sina kandidater, och därefter är det fritt fram för övriga nomineringar. Det har inte varit någon stämma det senaste decenniet utan extra nomineringar, och enligt uppgifter till Ridsport kommer så att ske även denna gång.

Och det är endast här som nomineringar kan göras, inte i samband med att valen väl ska göras, vilket sker som en av de sista punkterna på dagordningen.

40 motioner ska avhandlas

Sedan är det läge att dra ett djupt andetag, för nu väntar framtidsfrågorna, dels förbundsstyrelsens förslag till verksamhetsplan, dels de 40 motionerna som är inlämnade till stämman.

Här kommer det förmodligen att hetta till, eftersom förbundsstyrelsen inte har varit så tillmötesgående gentemot motionärerna i alla frågor. Bland annat finns det delade meningar om en visselblåsartjänst, liksom om disciplinnämnden och juridiska utskottet.

Här kommer också röstningssystemet att testas på allvar, för ett antal motförslag och voteringar kan vi nog räkna med här.

När alla motioner är avhandlade krävs det fortfarande skärpa hos ombuden, för nu handlar det om avgifter till förbundet.

Förbundsstyrelsen föreslår en höjning från dagens 112 kronor till 120 kronor åren 2025 och 2026. Detta för att följa kostnadsutvecklingen och undvika en större höjning längre fram, har Ulf Brömster tidigare sagt till Ridsport.

Valen avslutar stämman

Och sedan är det dags för valen, först av ordförande för Ridsportförbundet efter Ulf Brömster som avgår efter åtta år. Valberedningen föreslår Sandra Ruuda.
Därefter sker val av förbundsstyrelse, tävlingssektion, ridskole- och utbildningssektion samt disciplinnämnd.

Slutligen ska det också väljas revisorer, valberedning och valnämnd, som förbereder valet av valberedning, innan klubbslaget faller som avslutar stämman.

Alla handlingar finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Länk till sändningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden