Hoppning
19 oktober 2016 16:57

Därför opereras All In

OS-silvermedaljören H&M All In ska opereras för att få bukt med de upprepade kolikanfall han har haft den senaste tiden. Valackens tarm hänger i bland upp sig på ett ligament som går mellan mjälten och njuren. "Det känns skönt att ha fått en förklaring," säger Lisen Bratt Fredricson.

Därför opereras All In
För knappt två månader sedan tog Peder Fredricson och All In OS-silver. Nu väntar operation för valacken. Roland Thunholm

Det var några dagar före Peder Fredricson och H&M All Ins planerade start i säsongspremiären av världscupen i Oslo som valacken fick kolik. Efter det har problemen fortsatt.
– Han har inte varit jättedålig men man har märkt att han har haft lite ont i magen, säger Peder Fredricsons fru Lisen Bratt Fredricson.

I går den 18/10 diagnostiserade att orsaken till H&M All Ins nu upprepade kolikanfall beror på att hans tarm ibland hänger upp sig på ett ligament som går mellan mjälten och njuren. All Ins Operation är planerad att göras inom kort och under förutsättning att allt går bra beräknas han åter kunna sättas i träning om cirka två månader.

Kort fakta om mjält-njurbandsupphängning (ur Ridsport 21/2012):
Åkomman innebär att grovtarmen pressar sig uppåt i utrymmet mellan mjälte och njurband, och ibland även fastnar där. Det är inte förrän den hängt sig fast som det gör verkligt ont på hästen och den får kolik. Ospecifik prestationsnedsättning, svårighet att hålla vikt samt dåligt utnyttjande av fodret i förhållande till prestation är varningstecken. Med tiden får hästen återkommande
kolik, ibland tarmvred.
Tillståndet kan justeras genom buköppning under
full narkos, då tarmen trycks tillbaka, men tyvärr har problemet då en tendens att återkomma.
En annan metod är laparoskopi in genom bukväggen, då mjälten sys samman med njurbandet och täpper till utrymmet som grovtarmen har kunnat pressa sig ut genom. Konvalescensen är cirka sju veckor och prognosen god. Hästarna återkommer till sin prestationsnivå

Här kan du läsa mer om diagnosen (klickbar bild):

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-