Avelsnyheter
3 mars 2019 09:14
Ridsportplus

Därför valde Saltatos team att fortsätta trots avrådan från AVN

Bruksprovet Flera ägare till hingstar som rekommenderades att inte fortsätta till fas II på bruksprovet valde att ändå fortsätta. Här berättar 4-årige Saltatos ryttare och ägare hur de tänkte när de valde att gå vidare trots kalla handen från AVN efter fas I.

Därför valde Saltatos team att fortsätta trots avrådan från AVN
Saltato SRC anmäldes till fortsättningen på bruksprovet trots att AVN rekommenderade att hingsten inte skulle fortsätta in i fas II. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Elva hingstar rekommenderades av AVN att inte gå in i bruksprovets fas II. Fyra av dem fanns ändå på startlistorna när det var dags för provets andra halva.

  Vi fram till att vi skulle vilja ha lite mer utlåtande av domarna och att ett sätt att få det var att fortsätta till fas II. Fredrik Knutsson, ryttare och visare av Saltato.

  Anna Jauers uppfödning, 163 cm höge Saltato SRC (e Stakkato u Any Night e Arrlik-Magini), var en av dem.
  – Vi tycker att han fick en lite tråkig start, han var så spänd de första två dagarna. Det gjorde att han inte riktigt fick visa vad han kunde, säger Anna Jauer.
  – Vi ville att han skulle få en chans till.

  Saltato har visats vid två rådgivande bedömningar och har båda gångerna blivit rekommenderad att göra bruksprovet.

  Blev besvikna

  Därför blev Anna Jauer och hans visare, Fredrik Knutsson, besvikna när AVN:s rekommendation att inte fortsätta provet kom.
  – Det var inte väntat, säger Fredrik Knutsson.
  – Och så kom vi fram till att vi skulle vilja lite ha mer utlåtande av domarna och att ett sätt att få det var att fortsätta till fas II.

  I exeriörbedömningen fick Saltato bland annat omdömet ”en ädel häst av mer kortlinjerad modell och med bålen något i framvikt. God resning på den brett ansatta halsen, markerad manke och djup bog i förhållande till kroppen”. 

  ”Spänd i sin överlinje”

  När det gällde gångarterna tyckte AVN bland annat att ”han skulle behöva visa mer avspändhet i alla sina gångarter, han är lite spänd i sin överlinje. Skritten är energisk även om han skulle behöva kommer mer igenom ryggen och vi skulle vilja ha mer övertramp. Traven är taktmässig även om vi skulle vilja ha lite mer register. Galoppen har bra energi men han kommer ofta i framvikt.”

  Ridsport
  Saltato SRC vid den rådgivande bedömningen där ägaren fick rådet att ta sin hingst till bruksprovet. Foto: Roland Thunholm
  Saltatoanna
  Anna Jauer, uppfödare och ägare till Saltato.

   

  Saltato SRC under testridningen med Jennifer Fogh Pedersen ovan.

  I hoppningen med hingstens ordinarie ryttare lyfte AVN hingstens goda temperament och sa också ”han lyssnar på sin ryttare, har god balans och bärighet. Vi ser något språng där han använder kroppen och kommer upp lite kvickt. Men vi skulle vilja se att han använde bålen lite mer och öppnade upp lite mer över hindren.”

  Riden av testryttarna

  I och med att teamet kring hingsten valde att fortsätta till fas II fick de alltså se Saltato riden av de båda testryttarna Jennifer Fogh Pedersen och Dave Maarse. Hingsten verkade trivas under den förstnämnda och visade flera fina språng.

  – Vi tycker att han fick visa lite mer vad han kunde under testridningen. Och det var verkligen kul att se honom ridas av testryttarna och höra deras omdöme om honom. Det kändes som om de var positivt inställda, säger Fredrik Knutsson.

  Anna Jauer bor i Sigtuna och bedriver uppfödning i liten skala. Saltato är hennes andra egna uppfödning.

  Vilka 4-åringar som godkäns offentliggörs sent på söndagens eftermiddag.

  Allt om bruksprovshingstarna

  Ridsports samlade bevakning från bruksprovet

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden