Hoppning
13 oktober 2018 15:29
Ridsportplus

Därför valde Westergren bort Breeders

ElmiaNär 5-åringarna skulle testridas på årets Breeders valde Marcus Westergren bort championatet och åkte till Elmia och vann med sin 5-åring Amazing MW i stället. "Man får välja vilka hästar som ska gå testridning," säger hoppryttaren.

Därför valde Westergren bort Breeders
Marcus Westergren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Testridning med tillhörande bedömning av en jury var nytt för de 5-åriga finalhästarna i hoppning i Breeders på Flyinge i år.

En häst som min kan inte konkurrera mot en skitsnygg hingst om det blir bedömningssport. Marcus Westergren om valet av Elmia i stället för Breeders.

Tidigare har 5-åringarna gått en mer traditionell bedömning med grundomgång och omhoppning på tid.

Det har diskuterats om det var nyheten med testridning som gjorde att antalet 5-åringar i Breeders var betydligt färre än tidigare, eller om det berodde på något annat – till exempel att Elmia Scandinavian Horse Show med årgångsklasser ligger helgen efter Breeders i år.

För Marcus Westergren är anledningen att han avstod Breeders med sin 5-åring Amazing MW (SWB sto e Careful-Aloube Z, uppf/äg MW Collection) solklar. Han ville inte att hans uppfödning skulle gå ett Breeders med testridning.
– Det blir en bedömningssport då, och det passar inte mitt lilla sto som är en kortbent vessla, säger han.

”Åker för att vinna”
– Jag åker till Breeders för att vinna, inte för att delta. En häst som min kan inte konkurrera mot en skitsnygg hingst om det blir bedömningssport.
– Kommer det några med en skitsnygg hingst har de poäng redan där.

Amazing har haft en bra 5-årssäsong. Hon vann bland annat 5-årspotten på Runsten tidigare i år, hade något nedslag i Falsterbo och så nu segern på Elmia.

På Elmia går 5-åringarna mot klockan i en omhoppning och Amazing visade verkligen att det är hennes grej.

Stoet satte en av sex dubbelnollor i den 37 ekipage stora finalen på lördagen och var mer än 1,5 sekund snabbare än tvåan, Lina Johnsson Anderberg/Narrlinka vd Wellington.
– Hon är en egen uppfödning, väldigt go att rida, säger Marcus Westergren som också har haft flera syskon till henne.
– De är inga absoluta topphästar, men allihop är goa att tuffa runt på, säger han.

Testridningen på Breeders gjordes av tidigare Europa-, världs- och olympiske mästaren Jeroen Dubbeldam, Holland, och var uppskattad av de som Ridsport mötte under arrangemanget.

Marcus Westergren betonar att han inte är kritisk till testridning på Breeders, men att det har fått honom att tänka annorlunda och välja bort championatet – i iallafall med Amazing.
– Ska det vara testridning får man tänka efter och välja vilka hästar som ska åka dit.

Resultat, 5-åringarnas hoppfinal 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden