Hoppning
14 juli 2022 20:20
Ridsportplus

”De ambitiösa stona är nästan allra roligast att jobba med”

FHS 2022Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow blev trea och bästa svenska ekipage i kvalet till Falsterbo Grand Prix på torsdagen. Vann gjorde Belgiens Karel Cox. Med sig i Falsterbo har Steffi även Crusader Ice som hon rider tillsammans med Thelma Hästak medan chefen Peder Fredricson är upptagen med sin VM-uppladdning. Ridsport fick ett snack med Steffi om Peders bägge framtidshästar och framtiden med Sparven.

”De ambitiösa stona är nästan allra roligast att jobba med”
Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow var i sitt esse på Falsterbos stora gräsbana. Foto: Haide Westring

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Regnet hängde i luften och vinden fick flaggorna att stå rakt ut när kvalet till Falsterbo Grand Prix ägde rum på fredagen. Totalt 57 ekipage kom till start i klassen som gick på tid. Av dessa var 26 felfria och snabbast var Belgiens Karel Cox med Nueva Epoca De Regor som red i mål på tiden 61,11 sekunder. Tvåa var danska Andreas Schou och Granate på tiden 64,24 sekunder, strax före Stephanie ”Steffi” Holmén och Flip’s Little Sparrow som red i mål på 64,48 sekunder. Ytterligare ett härligt besked från Sparven som i höstas kom tillbaka efter en tids bortavaro.

    I år har duon gått en femstjärnig Grand Prix i Sopot och varit starkt bidragande till Sveriges finalplats i trestjärniga Longines EEF Series som går i Warszawa i september – och med dagens tredjeplats visar ”Speffi” att takterna verkligen sitter i.
    – Det känns som att hon är i form, men vi tar en tävling i taget. Förhoppningen är att vi får vara med och rida i Warszawa, säger Steffi om sin nu 16-åriga pärla.

    Rider nästa generation stjärnor

    Men Steffi nöjer sig förstås inte där, med sig i Falsterbo har hon ett par yngre hästar och chefens förhoppningsvis framtida mästerskapshäst Crusader Ice. Med Peder Fredricson mitt i VM-uppladdningen finns det nämligen inte riktigt tid för nästa generation topphästar.

    När Steffi tog över tyglarna på Crusader Ice (SWB f-11 e Cabachon-Corland, uppf Thina Stigsson, äg Grevlundagården i Vitaby AB och Half Horse AB) i maj tackade hon genom att vinna den trestjärniga GP-klassen i danska Uggerhalne.
    – Han har verkligen vuxit in i sin uppgift och har stora banor i kroppen, det är väldigt enkelt för honom att hoppa de här klasserna nu. Han är etablerad och rutinerad, sa Steffi till Svenska Ridsportförbundet efter segern.

    Vi ville ha en lugn start med bra hoppning och en bra känsla.

    Crusader Ice visade på mycket fin hoppning i fredagens 1,45-klass i Falsterbo, de två tidsfelen var av mindre betydelse.
    – Jag tänkte inte så mycket på resultatet, utan det var bara in och förbereda för nästa klass. Vi ska ju trappa upp här successivt under helgen. Vi ville ha en lugn start med bra hoppning och en bra känsla, säger Steffi.

    180714_falsterbo_jennyschwielerstaaf_pederfredricsonimg_9602
    Crusader Ice och Peder Fredricson i Falsterbo 2018. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    ”Han ansträngde sig knappt”

    Crusader Ice kom till Grevlunda som 3-åring och köptes till stor del för att han var undan samma mamma som Fibonacci (f-05 e For Feeling-Corland), tidigare Fendi, som tävlades framgångsrikt av Lisen Bratt Fredricson. När Crusader Ice började sin tävlingskarriär som 4-åring var det först Steffis sambo Carl-Walter Fox som tävlade hingsten. Sedan red Steffi Crusader Ice som 5-, 6- och 7-åring och därefter har Peder ridit honom fram till i maj.

    Man bara väntade till hindren blev lite större så att han kunde börja använda kroppen mer.

    Hur har utvecklingen sett ut?
    – Ganska så likt det man faktiskt väntade sig och kände när han var ung. Han har så otroligt lätt för sig hela tiden. När man red honom som unghäst kände man bara att man ville hoppa större hinder, för han ansträngde sig knappt. Man bara väntade till hindren blev lite större så att han kunde börja använda kroppen mer.
    – Den känslan som jag hade här idag, det är den man har väntat på ända sedan han var liten.

    Du sa efter ritten att han kändes väldigt jämn och fin på banan?
    – Han kan bli lite stark och vill mycket till hindren samtidigt som han är väldigt känslig i munnen. Nu har jag provat ett nytt kombibett där jag bara har ett vanligt, rakt bett i munnen och ett hackamore. Det fördelar trycket lite så att inte allt tryck kommer i munnen, eftersom han är så känslig. Det känns som att han gillar när trycket fördelas lite över näsan också. Han känns väldigt jämn och fin i handen.

    Planen är att Crusader Ice ska gå ytterligare en 1,45-klass på fredagen och om det känns bra blir det 1,50 på lördag, berättar Steffi.

    Starkare Thelma

    Många är de hästar som Steffi har varit med och producerat till toppsporten genom åren, både till försäljning och till Peders satsning mot världstoppen. Förutom Crusader Ice sitter hon just nu också på Thelma Hästak (SWB sto f-12 e Heartbeat-Comes van de Heffinck, uppf Hästak AB, äg Astrid Ohlin), som även hon väntar på att ta klivet in i den potentiella mästerskapsskaran.

    Vad händer med Thelma?
    – Hon jobbar på. Nästa tävling för henne är Westcoast Equestrian Week i Göteborg. Vi hoppar nog en av ATG-rundorna där.

    Peder Fredricson-thelma Hästak 1 211027 Rt
    Peder Fredricson och Thelma Hästak på Jönköping Horse Show i höstas. Foto: Roland Thunholm

    Hur har Thelmas utveckling sett ut?
    – Det känns som att hon har blivit mycket starkare i sig själv detta året. Hon är så extremt ambitiös men har behövt tiden för att bli starkare. Det känns som att hon verkligen är i en utvecklingskurva, hon har gått väldigt bra hela detta året.
    – Nu ska jag rida någon tävling lite lägre och sedan ta upp henne igen – så att man inte bara pushar på max hela tiden. Speciellt de försiktiga hästarna, där måste man välja klasser med omtanke så att man inte bara kör på.

    Hur är hon att sitta på?
    – Hon är ganska stor, det är mycket häst och mycket framför. Heartbeat lämnar ofta hästar med mycket framparti och mycket hals. Thelma är jättefin, de ambitiösa stona är nästan allra roligast att jobba med, som bara vill göra rätt hela tiden.

    Jag njuter så länge jag får rida dem.

    Att ha Crusader Ice och Thelma Hästak parallellt med Sparven är perfekt. Steffi sätter planen efter Sparven och så får de andra två följa med, vilket innebär att det blir bra klasser för alla tre hästarna.

    Hur ser dialogen ut med Peder om när han ska ta över igen?
    – Man får rida lite tävling för tävling och klass för klass, och känna när de är redo för att steppa upp. Har de sedan steppat upp kanske man får rida lite lägre igen, så att man inte bara går högre och högre och högre.
    – Man matchar dem hela tiden med en långsiktig plan. Jag gör ju vad jag blir tillsagd och så får vi se när Peder vill ta över tyglarna igen. Jag njuter så länge jag får rida dem, säger Steffi med ett stort leende.

    Resultatlista GP-kvalet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden