Sverige
22 februari 2020 16:50

De fick Lövstas pris för hållbarhet

GHS 2020Nu är det klart vem som får Lövstas hållbarhetspris 2020. Det går till ett stort hästcenter som har arbetat aktivt med att minska näringsläckage från sina hagar.

De fick Lövstas pris för hållbarhet
Väldränerade hagar är en del av Julmyras hållbarhetsarbete. Foto: Julmyra Horsecenter

Det är femte gången som Lövsta Future Challenge Hållbarhetspris delas ut.

Exempelvis har vi byggt diken och fyllt med singel, på så sätt stannar partiklarna där innan vattnet rinner ner i bäcken. Carin Barrsäter, projektledare.

Den här gången gick det till Julmyra Horsecenter för deras aktiva arbete med att minska näringsläckaget som bidrar till övergödningen av vattendragen och sjöarna.

Julmyra Horsecenter i Heby är en träningsanläggning för travhästar som inte bara är en förebild för hur myndigheter, gård och stall kan arbeta tillsammans, de sprider dessutom sin kunskap vidare till andra.

Jobbat med dränering

– Vi har jobbat mycket med dränering för att få bort vattnet från hagarna, just för att få ytskiktet att hålla. Exempelvis har vi byggt diken och fyllt med singel, på så sätt stannar partiklarna där innan vattnet rinner ner i bäcken. Vi har även flyttat in hagarna från vattendragen för att skapa en extra skyddszon med gräs där vattnet kan stanna upp innan det rinner ner i Julmyrabäcken. En extra åtgärd vi har gjort är att vi har byggt fosfordammar, för att fånga upp fosforpartiklarna.” berättar projektledare Carin Barrsäter i ett pressmeddelande från Lövsta.

Hästar har en betydande påverkan på övergödningen av vattendrag och sjöar. Om paddockar och hagar sköts dåligt koncentreras fosforn från gödsel i jord och vatten. Detta leder till algblomningar och förlust av biologisk mångfald både på land och i vattendrag.

Julmyras har byggt väldränerade paddockar mockar och rengör sina hagar regelbundet. De har även arbetat med så kallade skyddszoner för att hindra partiklar från hagarna att rinna ner i Julmyrabäcken. Detta arbete har pågått sedan 2011 i samarbete med Heby kommun.

Komposterar gödsel

Sedan 2017 deltar de även i EU-projektet Life IP Rich Waters, vilket är ett samarbete mellan myndigheter, kommuner, forskare, föreningar och vattenvårdsförbund för att förbättra vattenmiljön i de mellansvenska vatten som påverkar Mälaren och Östersjön.

Gödseln komposteras och gården har ett nära samarbete med lantbrukare när det gäller att ta hand om gödseln.

Julmyra delar också ofta med sig av värdefull kunskap till andra i olika sammanhang.

Priset delades ut till Julmyra Horsecenter vid Lövsta Future Challenges mingel under Gothenburg Horse Show den 22 februari och består av biljetter till Gothenburg Horse Show under lördagen och 10 000 kr för att kunna fortsätta att utveckla sitt hållbarhetsarbete samt fortsätta inspirera andra gårdar att arbeta med att minska sitt näringsläckage.

Juryns motivering: ”I 9 år har Julmyra Horsecenter arbetat aktivt med olika förbättringar för att minska näringsläckaget från hästgödslet. Genom sitt samarbete med myndigheter, gårdar och stallar är Julmyra Horsecenter ett viktigt exempel och en fantastiskt god förebild för hur hästgårdar kan arbeta med att minska näringsläckaget och hindra övergödning i närliggande vattendrag. Genom att delta på seminarier och ta emot studiebesök delar de med sig av värdefulla erfarenheter, lärdomar och goda exempel till andra i hästnäringen. Tillsammans kan vi kraftsamla för att lösa gödselutmaningen. I den ambitionen är Julmyra Horsecenter ett viktigt lok.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden