Världen
15 juli 2021 09:18

De första olympiska hästarna har landat i Japan

OS i TokyoNu har 36 dressyrhästar landat på Tokyos flygplats. Bland dem märks Bella Rose och Gio. FEI listar fakta om flyget – till exempel att den genomsnittliga dressyrhästen väger 630 kilo.

De första olympiska hästarna har landat i Japan
Ombord på planet fans, förutom 36 hästar, även groomar och veterinär. Foto: FEI/Yusuke Nakanishi

I går kväll landade 36 hästar på Hanada flygplats, Asiens största när det kommer till passagerare. Det var första gången en hel last med hästar landade på flygplatsen.
– Det är en stor sak för flygplatsen, särskilt för de som jobbar med last här, och vi ser det som en av de största milstolparna för den slutliga nedräkningen till OS i Tokyo, sade Takahashi Koji vid Tokyo International Airport enligt ett pressmeddelande från FEI.

Hästarna lastades i Liege, därefter mellanlandade planet i Dubai och sedan bar det av mot Tokyo. Bland passagerarna fanns Bella Rose som rids av Isabell Werth, den ryttare som tagit flest medaljer i OS, och Charlotte Dujardins Gio.

Det var hästar som tävlar för Danmark, Belgien, Storbritannien, Nederländerna, Portugal, Tyskland och Japan ombord på planet. Dessutom hästar som tävlar individuellt från Brasilien, Estland, Finland, Irland och Marocko.

Hästarna får inte bara måltider på planet, utan till skillnad från människorna har de full tillgång till snacks i form av hö eller hösilage, skriver FEI.

Totalt blir det 14 flighter med hästar ombord som reser för OS i Tokyo. Det totala antalet hästar som reser till OS är 247. När det gäller utrustning är totalvikten 100 000 kilo, och grovfodret väger 60 000 kilo.

Fakta om flygningen:

  • 18 timmar och 15 minuter – flygtiden från Liege till Tokyo, inklusive mellanlandning i Dubai.
  • Flygplan: Emirates SkyCargo Boeing 777-F.
  • 19 stallar finns om bord, varje tar två hästar.
  • Dimensioner för stallarna: 317 centimeter långa, 244 centimeter breda, 233 centimeter höga.
  • 14-17 grader Celsius – temperatur ombord.
  • 630 kilo är den genomsnittliga vikten för en dressyrhäst. En fälttävlanshäst väger i snitt 515 kilo, och en hopphäst 610 kilo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden