Hästliv
15 januari 2019 10:29
Ridsportplus

De räddar hästar ur lågorna

Räddar livEn brand i stallet är alla hästägares mardröm. Hos Räddningstjänsten i Genarp finns specialistkompetens för djurlivräddning – en brandman och en styrkeledare från teamet berättar hur deras arbete går till vid larm om brand i stall.

De räddar hästar ur lågorna
Brandmannen Christopher Fredriksson och styrkeledaren Ola Bonder i Genarp har specialkompetens i djurlivräddning. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Räddningstjänsten i Genarp, som ingår i Räddningstjänst Syd, har specialistkompetens när det gäller djurlivräddning.

    Christopher Fredriksson är brandman i Genarp och Ola Bonder är platschef och styrkeledare. De förklarar att en brand där djur är inblandade måste hanteras annorlunda än en brand i ett bostadshus eller i en annan lokal.

    – Vi börjar med att förbereda oss redan i bilen på väg ut, säger Christopher Fredriksson. Vi går igenom den information vi har fått vid larmet och klär på oss neutrala overaller. Det är viktigt att vi inte skrämmer hästarna, så vi undviker så långt det går varselkläder, starka lampor och andningsmasker.

    Undviker sirener

    Räddningstjänsten är även noga med att inte köra in på en gård med djur med blinkande ljus och sirener. När de kommer fram uppskattar de om det finns en utrymningsskiss utanför stallet. Där får det gärna stå om det är något speciellt med någon häst också, till exempel om det är en hingst.

    Normalt börjar de med hästarna som står närmast den lämpligaste utgången och arbetar sig sedan bortåt. De vill undvika att leda hästar förbi hästar som fortfarande står kvar inne, även det för att hålla hästarna så lugna som möjligt.

    – Självklart är inte alla brandmän hästvana, säger Christopher Fredriksson, men
    vi känner varandra väl och vet varandras styrkor och svagheter. På så sätt kan vi samarbeta och var och en gör det som den är mest lämpad för.

    Firefighter Wearing A Rolled Hose
    Räddningstjänsten arbetar på ett särskilt sätt vid bränder i stall. Foto: Istock

    Hagar underlättar

    De flesta har nog hört talas om att hästar sägs vilja springa tillbaka in i elden och att det är en instinkt som sitter i sedan vildhästtiden. Om det brinner på prärien har hästarna svårt att hinna undan om de springer bort från elden, men om de springer igenom och hamnar på läsidan ökar deras chanser att klara sig. Detta är dock inget som dessa brandmän upplever i verkligheten.

    – Det kan ibland vara svårt att få ut en rädd häst ur stallet, säger Ola Bonder. Det är ju stallet som är deras trygghet. Men jag har aldrig upplevt det som ett problem att de vill springa tillbaka in när vi fått ut dem.

    Vår prioritet är att få ut hästarna och rädda livet på dem.

    Förutom att ha en utrymningsplan är det bra om du har planerat lämpliga hagar som är lättåtkomliga där brandmännen kan släppa hästarna.
    – Vår prioritet är att få ut hästarna och rädda livet på dem. Det innebär att det ofta blir så att vi släpper ihop alla i en hage, även om de inte är vana vid det. Men i en sådan här situation brukar hästarna helt enkelt inte ha tid att bråka med varandra, det är så mycket annat som händer, säger Ola Bonder.

    I nästa artikel, som kommer här på Ridsports webb inom kort, ges tips på hur hästägare kan kontrollera om stallet är brandsäkert.

    Fakta

    Lek med eld och viktig försäkring

    Kolla din försäkring
    Ersättningen kan påverkas om skadan berott på oaktsamhet eller på att egendomen varit i dåligt skick.
    – Det är viktigt att du har en försäkring som är anpassad för dig
    och din verksamhet. Det finns två olika sätt att försäkra egendom, fullvärde- och förstariskförsäkring. Vid förstariskförsäkring är högsta ersättningen begränsad till ett belopp som du hittar i försäkringsbrevet.
    Vid fullvärdesförsäkring finns däremot ingen övre gräns, berättar Leif Mårtensson, som arbetar med skadereglering för lantbruk på Länsförsäkringar.

    Riskfylld lek
    – En sak som många inte tänker på som brandrisk i stallet är barns lek med eld, säger Ola Bonder. Det har hänt flera gånger att vi har fått rycka ut på bränder där det har varit orsaken. Förutom att barn bör hållas under uppsikt och inte ska leka med exempelvis tändstickor, bör man se över vad det finns för brännbart material i och omkring stallet. Ordning och reda är en väldigt bra brandförebyggande åtgärd.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 4/2018 och har inte tidigare varit publicerad på webben.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden