Sverige
5 juni 17:02
Ridsportplus

De ska rida Öland runt: ”Värken största utmaningen”

LångrittNär Carola Joelsson och Carina Jörgensson planerar långritt gör de det ordentligt. Den 14 juni ger de sig på att rida Öland runt. till förmån för Fibromyalgi- och reumatikerförbunden. "Vi har inte gjort något så här stort förut," säger Carina Jörgensson.

De ska rida Öland runt: ”Värken största utmaningen”
Det är jag Carola i den gråa t-shirten. Jag håller den hästen ja ska rida Photo. Carina i rosa t-shirt. Håller Sammarco som hon ska rida. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Småländskorna Carola Joelsson, 53, och Carina Jörgensson, 56, har ett riktigt äventyr framför sig.

Vi arrangerar lite evenemang hemikring och har ridit distansritt på distans 16 mil. Men vi har inte gjort något så här stort förut. Carina Jörgensson.

Mellan den 14 och 20 juni ska de rida Öland runt, mellan 32 och 37 mil, beroende på vilka vägar de väljer.
– Vi satt i sadelkammaren och spånade idéer för en långritt. Då sa min särbo ”Varför rider ni inte fyr till fyr på Öland?”, berättar Carola Joelsson.

– Sagt och gjort så bestämde vi detta, där och då.

Det var förra sommaren och duon har planerat sin långritt sedan dess.

Driver stall tillsammans

Carola Joelsson ägnar mycket av sin tid till att arbeta idéellt med människor medan Carina Jörgensson arbetar som undersköterska. Tillsammans driver de Stall Ironhorse tillsammans med sina respektive. Stallet har i dag nio hästar, i huvudsak varmblodstravare. Carola Joelsson ska rida stallets 9-årige travaren till Photo, runt Öland medan stallets 11-årige halvblodet Sammarco rids av Carina Jörgensson.

De båda vännerna bor båda i Söderåkra i sydöstra Småland och båda två lider av både fibromyalgi och reumatism.
– Vi bestämde oss också direkt att göra detta till förmån för Fibromyalgi- och reumatikerförbunden.

Start och mål i söder

Start och mål för den långa ridturen blir i Ottenby på södra Öland.
– Vi arrangerar lite evenemang hemikring och har ridit distansritt på 16 mil. Men vi har inte gjort något så här stort förut, berättar Carina Jörgensson.

Dagsturerna är beräknade till mellan sex och tio timmar. Bland förberedelserna ingår långa uteritter i alla väder och i blandad terräng, för att träna sig själva och hästarna både fysiskt och mentalt.

Husbil och transport

Medhjälpare kommer att hantera en husbil med allt som ryttarna behöver och en personbil med hästtransport ska frakta det som hästarna behöver för de åtta dagarna.
– Vi kommer att ha med oss dricka och mellanmål till oss i sadelväskor.

Vad är största utmaningen med detta, tror ni?
– Den största utmaningen med Ölandsritten är vår egna värk och de nya miljöerna. Vi är också lite oroliga för trafiken. Vi har sträckor där det kan vara en hel del trafik och det är ju inte alla som tar hänsyn till ridande ekipage, säger Carola Joelsson.

Fakta

Öland

  • Öland är en ö i Östersjön och Sveriges minsta landskap.
  • Ön är drygt 13 mil lång och 1,5 mil bred på det bredaste stället som är ungefär mitt på ön.
  • Borgholm är öns enda stad, men största tätort är Färjestaden med drygt 6 000 invånare. Totalt har ön drygt 24 000 invånare fördelade på två kommuner, Borgholms och Mörbylångas.
  • Öland är förbundet med fastlandet genom Ölandsbron som går mellan Färjestaden och Kalmar.
  • Ön är ett välbesökt turistmål med sin speciella alvarmark, Borgholms slott, kungafamiljens sommarresidens Solliden, Eketorps borg, Öland djurpark med mera.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden