Distansritt
21 juli 2014 11:51

Debutant vann Simlångsritten

Simlångsritten med start och mål på Halmstad travbana, var årets sista internationella distansritt i Sverige. I huvudklassen 160 km segrade debuterande Al Mahab ox/Ia Williamsson.

I det trestjärniga loppet över 160 km var det sju ekipage till start.

Det såg länge ut att bli dansk eller norsk seger, men båda stoppades för hälta i sista vetgate med 18 km kvar. Då blev det bara två ekipage kvar i loppet – Stengärdes Milos/Liza Sundberg och Al Mahab ox/Ia Williamsson. På de längre distanserna är det vanligt att man genomför en snabb så kallad reinspection (främst upptravning) minuterna innan man går ut på de sista sträckorna och då stoppades Milos för hälta.

Starten på 160 km var 05.30 och 20.44 ger sig den 9-årige, Tysklandfödda Al Mahab (val f -05 e Al Lahab-Moheba Zayyan) med Ia Williamsson, 47, ensamma iväg på sista sträckans 18 km. Båda debuterar på klassiska VM-distansen 100 miles alltså 160 km, och klockan 22.32 blir det tummen upp från veterinärerna i slutbesiktningen.

Noteras bör att Al Mahab hela dagen hade mycket snabb återhämtning, och differensen mellan ankomsttid och intid till vetgate var mellan 59 sekunder och 1,23 minuter. Pulsen var efter de sex sträckorna mellan 46 och 60 slag/min och hinknissarna och hela teamet måste ha gjort ett bra jobb under den heta dagen.

Det var tre internationella klasser, 160, 120 och 80 km, och totalt 79 anmälda från fem nationer. Det gällde att få hästarna att dricka ordentligt och förhoppningsvis satsade flera ryttare på att även tillföra elektrolyter i den soliga och höga värmen. Men det var också svårt för medhjälparna att komma åt hästarna på alla tre slingorna för att serva med vatten och kyla, och det var bara tillåtet att serva på två platser som dessutom låg ganska nära varandra.

Detta drog ned farten och på framförallt 120 km var det 13 ekipage av 19 startande som blev uteslutna av veterinärerna, sju för hälta och fem för metabolik vilket oftast innebär att hästen inte får ned pulsen till godkända 64 slag/min. Banan var kuperad med flera långa branta backar och de tre slingorna, 34, 28 och 18 km, som på 160 km reds två gånger vardera, hade en höjdskillnad på cirka 60, 120 och 140 meter.

Internationell CEI 80 km är enstjärnigt och där var fem av sju startande godkända i mål. Rutinerade Annelie Eriksson tog en lätt seger men i värmen (det lär ha varit varmast hela Sverige just i Halmstad) blev segertiden lite i nederkant för en internationell 80 km – 5.42.03 tim/14.0 km/tim. Samtidigt kan det vara svårt att jämföra tider mot en ”normal standard” då varje bana och lopp bjuder på unika förutsättningar för just den dagen. Nyvalda ledamoten i förbundets distanskommitté Ebba Boberg var tvåa med El Gretto.

Porlando/Anneli Ohlén segrade på CEI** 120 km med tiden 8.09,44 tim/14,6 km/tim. Det var en överlägsen seger med 38 minuter före Blue Khamira/Ellen Harbakk, Norge och Solomonas/Meike Fickenscher, Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden