Dressyr
22 september 2022 15:53
Ridsportplus

Deja har somnat in: ”Det var mitt livs häst”

AvskedMed Patrik Kittel i sadeln representerade Deja Sverige vid EM 2015, OS 2016 och i världscupfinalen 2018. Det uttrycksfulla SWB-stoet kom aldrig tillbaka till tävlingsbanan efter en skada, och nu har hon fått somna in - till sin uppfödare och ägares stora sorg.

Deja har somnat in: ”Det var mitt livs häst”
Stoet Deja, som hade en framgångsrik karriär med Patrik Kittel, har nu slutat sina dagar på jorden. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Deja (SWB sto f -04, e Silvano-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward) började tävla internationellt med Patrik Kittel 2013, och har många Grand Prix-segrar på sin meritlista. Någon internationell mästerskapsmedalj blev det aldrig, och efter en skada i hagen 2018 – med efterföljande operation – kom hon inte tillbaka till sporten. För några månader sedan fick hon somna in.

– Det hände för ett tag sedan, men jag har inte klarat av att prata om det förrän nu. Jag var tvungen att få sörja själv innan jag ville gå ut med, säger en nedstämd Marie Haward.

Patrik Kittel och Dejas framgångsresa har bara börjat. (Arkivbild)
Patrik Kittel och Deja under en tävling i början av deras gemensamma tävlingskarriär. Roland Thunholm
Patrik Kittel och Deja, här på årets EM i Aachen, har avancerat tilll tionde plats på världsrankningen.
Patrik Kittel och Deja, på EM i Aachen 2015. Ekipaget låg här på en tionde plats på världsrankningen. Foto: Roland Thunholm
Hedda Thunhberg-ur Guldmedalj 1 220606 Rt
Hedda Thunberg och hennes Diva, dotter till Deja, blev svenska mästare 2022. Foto: Roland Thunholm

Blev mamma tidigt

Deja var uppfödd av Marie Haward och har sedan ägts av henne under hela sitt liv. När skadan satte stopp för tävlingskarriären tog Marie kontakt med ett par i Nederländerna, som sysslar med embryotransfer på hoppston. Efter lite övertalning gick de med på att ta sig an dressyresset Deja.

Som 4-åring fick Deja dottern Diva (SWB sto -08, e Richfield-Silvano, uppf Marie Haward), men därefter har det inte blivit några fler egna avkommor.
– Vi har försökt ta embryon på Deja när hon var i träning, men det gick inte så bra, konstaterar Marie Haward.

Innan Deja nu togs bort har man lyckats skapa tre embryon – två efter Sandro Hit och ett efter Toto Jr.. Ett av Sandro Hit-embryona äger Marie.
– Jag tycker att det är en ganska intressant kombination, ska man lägga honom på något sto så kan man lägga det på Deja, anser hon.

Deja var en fantastisk häst som hade det största hjärtat.Patrik Kittel efter Dejas död

Hon säger att hon kanske hade hoppats på att kunna göra fler embryon- ”Deja var fortfarande rund, glad och fin” – men den gamla skadan gjorde sig ständigt påmind och till slut fick hon svårt att gå.
– Det var en rejäl skada, som hon fick i hagen. Hon opererades i Paris, det var en ganska avancerad operation i ett ben. Hon läkte och sattes igång, men det höll inte så det blev pension istället.

I sin bästa form

När Marie Haward ska välja vad som var höjdpunkten i stoets karriär, blir det inte OS-starten i Rio 2016 där ekipaget slutade på en individuell 16:e plats. Hon tycker istället att hon var som bäst strax innan hon skadade sig 2018.
– Hon var fantastisk på världscupfinalen i Paris och i Falsterbo samma år, minns Marie Haward.

Jag är jätteglad att jag behöll henne – hon var på väg bort ett par gånger.

– Vi har gjort en fantastisk resa, jag är jätteglad att jag behöll henne – hon var på väg bort ett par gånger. Jag är ridskoleflicka, jag valde att behålla henne och jag har nog aldrig träffat en sådan häst. Hon är mitt livs häst, får man en sådan i sitt liv är det ju otroligt, konstaterar hon och fortsätter:

– Diva är också jättefin, det är kul att följa Diva nu med sin nya unga ryttare Hedda Thunberg och hennes familj.

Ridsport
Få dressyrryttare i världseliten tävlar svenskfödda hästar. Patrik Kittel är ett undantag. Han har tävlat Marie Hawards uppfödning Deja e Silvano-Don Schufro i många år. ArkivFoto: Roland Thunholm
Patrikdeja
Patrik Kittel SM-guld med Deja 2018. Arkivbild: Roland Thunholm

”Det största hjärtat”

Patrik Kittel minns Deja som en häst som alltid ville vara till lags.

Ridsport
Patrik Kittels hjärta klappar för Deja. Foto: Roland Thunholm

– Det var en fantastisk häst som hade det största hjärtat. Hon var en riktig balettdrottning och gjorde alltid sitt bästa, men framförallt var hon så enormt rolig att rida. Deja kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta, inte bara för allt vi åstadkommit tillsammans, utan mest för hur hon lyfte upp oss med sin underbara kärlek.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden