Avelsnyheter
6 maj 15:11
Ridsportplus

OS-hästen Deja har blivit mamma igen

PåläggskalvEfter åratal av försök har Marie Hawards högsta önskan slagit in, hennes OS-häst Deja har äntligen fått ett föl igen.

OS-hästen Deja har blivit mamma igen
Ett litet fuxföl har precis sett dagens ljus. Mamma är Patrik Kittels tidigare tävlingshäst Deja. Foto: Privat/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den lilla föddes förra helgen och far till det fuxiga stofölet med den breda bläsen och de vita strumporna bak är Toto Jr (e Totilas-Desperado-Rotspon).

– Ja, att det blev en fux var lite överraskande men hon har fått utseendet efter Don Schufro, Dejas morfar, säger Marie Haward och fortsätter:

– Jag valde Toto Jr för att jag tror att han passar Deja efter att ha pratat med Hans-Peter Minderhoud som tävlar honom. Jag valde också en hingst som tävlar Grand Prix. De unga hingstarna som många dressyruppfödare väljer riskerar att bli valacker och sålda innan de hunnit prestera något. Jag har försökt med Johnson och Totilas också tidigare men det har inte lyckats. Jag ville egentligen ha Totilas igen nu men det var ju strid om vem som äger hans frysta sperma så jag kunde inte få på honom.

Ensam dressyrhäst

Marie Haward har sedan Deja pensionerades hos Patrik Kittel placerat Deja, som första dressyrhäst, hos WW Stables i Holland som annars bara jobbar med hopphästar.

Dejas ständiga skötare, Patrik Kittels groom Marie ”Miss Marie” Johansson körde ner Deja till Wendy Warnar och det blev ett tårfyllt farväl när hon skulle lämna henne.

– Men på WW Stables älskade de Deja efter två minuter!

Marie har försökt få föl undan Deja i många år, även under tiden hon tävlades av Patrik Kittel. Hon fick en dotter, SWB-reggade Diva efter Richfield, 2008, som nu tävlas av junioren Hedda Thunberg, men sen var det stopp. Först var det såklart fokus på tävlandet och Deja har bland mycket annat gjort både OS och EM under Patrik Kittel. Men det var besvärligt att ta föl på en tävlande mästerskapshäst och de försök de fick till slutade inte med dräktighet.

Patrik-kittel-deja-marie-johansson1-180607-rt
Marie Johansson tillsammans med Patrik Kittel och Deja vid en tävling i Sverige. Foto: Roland Thunholm
Diva_hedda_thunberg
Hedda Thunberg fick en fin debut på young rider-nivå med rutinerade Diva. Foto: Privat

Facebooktips

När Deja pensionerades efter en skada som satte stopp för fortsatt tävlingskarriär fick Marie Haward andra möjligheter att försöka ta föl. Hon fick via Facebook höra talas om Wendy Warnar som bland annat plockar ägg ur stona och befruktar dem utanför givarstoet, vilket sker i Italien.

– Vi försökte först med ET men det gick inte så då plockade vi ägg. Förr gjordes det via bukväggen och det vill man ju inte men nu kan de göra det rektalt.

Förutom det nyfödda stofölet efter Toto Jr har Marie Haward hittills förhoppningsvis två föl till på gång.

– Ja, jag har faktiskt två embryon till. Ett i frysen och ett som är insatt i ett mottagarsto och är 45 dygn, så jag håller tummarna!

Framtidsplaner för fölet

På frågan vilka hingstar som är fäder till embryona skrattar Marie.

– Jag vet knappt om jag vågar säga det! säger hon och funderar några sekunder.

Sandro Hit, till båda. Han är ju faktiskt rankad etta i världen. Och är det någon häst man kan lägga honom på är det Deja, för hon är så ridbar och snäll. Jag är så lycklig att att jag hjular och går ner i spagat, även om jag förstås inte vet om det blir föl till slut. Det är ännu tidigt i processen.

Deja bor kvar hos WW Stables i Nederländerna eftersom Marie hoppas på ännu fler föl.

– Hon går tillsammans med två framgångsrika hoppston där, Imke van het Roosakker och Esquina van Klapscheut.

Vad det blir av den nyfödda fuxdamen har Marie inte bestämt ännu.

– Hon har inget namn ännu, men det blir något vackert. Och jag har bestämt mig för att hon är till salu, till rätt person.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden