Avelsnyheter
7 december 2021 09:37
Ridsportplus

Sandro Hits upprättelse

HingstporträttSandro Hit har gått från firat underverk till att hans namn har blivit ett skällsord. I dag har han fått upprättelse och ligger etta på WBFSH:s senaste rankning av dressyrförärvare.

Sandro Hits upprättelse
”Sandro Hit låg mig särskilt varmt om hjärtat. Han var något alldeles speciellt och den verkliga grundaren till min nu så stora hingststation”, sa ägaren Paul Schockemöhle när hingsten dog 2021. Bilden togs för åtta år sedan, när Sandro Hit var 20 år. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med en hoppinriktad stam har Sandro Hit haft en karriär som är minst sagt annorlunda. Han rörde sig väl men kunde inte riktigt leverera i hoppningen. I stället blev dressyrbanan den arena där han själv och hans ättlingar fick framgångar. I dag är han en av de hingstar som gjort ett verkligt avtryck i dressyraveln och som ligger till grund för en egen hingstlinje.

Som 2,5-åring blev Sandro Hit godkänd i Oldenburg och började betäcka 1996. Vid 100-dagarsprovet i Medingen 1997 fick han bra men inte lysande resultat, och betäckningssiffrorna var fortfarande måttliga. Att det var dressyr som gällde och inte hoppning var dock entydigt.

Sandro-hit-990715245_abfa4
Ulf Möller och Sandro Hit fick ett internationellt genombrott när de vann unghäst-VM 1999, då hingsten var sex år gammal. Foto: Arnd Bronkhorst

Karriären tog fart med Sandro Hit

I dag är Ulf Möller en legendar såväl på dressyrbanan som tränare. Hans karriär som beridare tog fart tillsammans med Sandro Hit, då de i juli 1999 vann ett av de första unghästvärldsmästerskapen som arrangerades, Arnhem i Holland stod värd. När de två månader senare tog hem Bundeschampionatet i Warendorf var succén ett faktum.

Enligt en artikel hos Eurodressage efter unghäst-VM 1999 är Sandro Hit ”ett exempel på den perfekta dressyrhästen med perfekt exteriör, tre kraftfulla, elastiska, balanserade gångarter och suverän potential som internationell stjärna”.

Under unghäst-VM förhandlade hans ägare Paul Schockemöhle med potentiella amerikanska kunder, men tog ett avgörande beslut att i stället behålla den kolsvarta hingsten. För hingstverksamheten hos Schockemöhle innebar det en vändpunkt. Efter att ha sålt Don Schufro något år tidigare efter höga bud från stuteri Blue Hors, satsade nu stuteriet på dressyravel.

Efter framgångarna i unghästchampionaten ökade efterfrågan på Sandro Hits sperma radikalt och hans tävlingskarriär avslutades till förmån för fullt fokus på avel. Exakt hur många ston Sandro Hit har betäckt genom åren finns garanterat i bokföringen hos Paul Schockemöhles olika bolag, men bara där. Siffror på 600-800 ston under de mest intensiva säsongerna har nämnts.

Startade trend med höga priser

Sandro Hit kan med visst fog sägas vara den hingst som startade trenden med att dressyrstammade föl säljs för höga priser. Han har genom åren lämnat otroligt vackra och uttrycksfulla föl, med goda rörelser och den där wow-faktorn som ger fina auktionsresultat. Tidigt i hans avels-karriär fick hans avkommor även stora framgångar i unghästklasser.

Stoet Poetin II (f -97 ue Brentano II) och hennes helbröder, de godkända hingstarna Samba Hit I-V, alla födda på statstuteriet Neustadt(Dosse) med legendariska Poesie som mor, blev starka banerförare för sin faders förärvning. Poetin II vann Bundeschampionatet som 3-åring, var tvåa som 4-åring, högt placerad finalist som 5-åring för att sedan som 6-åring ta hem både unghäst-VM och Bundeschampionatet med Kathrin Meyer zu Strohen i sadeln. När Poetin senare samma år såldes för 2,5 miljonner euro, cirka 25 miljoner kronor, på PSI-auktionen i Ankum, var hypen total för Sandro Hit-ättlingar.

Sandro Hit fick tidigt många föl som gick i topp på auktionerna. Ett stort antal unga hingstar visades i de tyska avelsförbunden, med många godkända som följd. Genom sin stamtavla erbjöd han en välkommen outcross till de under tidigt 2000-tal dominerande hingstlinjerna D – Donnerhall, R – Rubinstein och W – Weltmeyer.

Fakta

Topp tio Dressyrhingstar

WBFS:s rankning 1/10-20–31/9-21

 1. Sandro Hit
 2. Johnson
 3. Jazz
 4. Sir Donnerhall I
 5. Quaterback
 6. Fidertanz
 7. Totilas
 8. Spielberg
 9. Ampère
 10. Desperados

Trettio godkända söner

Att just kombinationen med Donnerhall blev populär vittnar inte mindre än 30 godkända söner och nära 200 tävlande avkommor om.

Men med populariteten kom också prat om att avkommorna hade ”bakbenen i Haparanda”, det vill säga för dålig bakbensaktivitet, och att temperament och ridbarhet inte var den bästa.

Åren 2005-2013 var mångas åsikt att Sandro Hit var en fantastisk producent av unghästar upp till sex år, men att begåvningen inte räckte till för samling och Grand Prix-klasser.

Kanske de första årens otroliga popularitet tjänade Sandro Hit dåligt, under några år myntades det trista epitetet ”Sandro Shit”, av de som trodde sig veta bäst. Om målet för dressyravel är Grand Prix och deltagande i mästerskap, får nog en och annan äta upp sina hårda omdömen nu.

Sisters-act-190805106_abfa4
Ny stjärna? Sandro Hit-dottern Sisters Act, Bundeschampion och högt placerad i unghäst-VM. Foto: Arnd Bronkhorst
Dorothee-schneider-showtime2-160810-rt_ny
Dorothee Schneider på Showtime. Foto: Roland Thunholm

Representerad vid varje mästerskap

Sedan OS i London 2012 har avkommor till Sandro Hit, och senare även sönernas avkommor, varit väl representerade på mästerskap. I London, med 50 dressyrhästar i startfältet, fanns avkommorna Sandro Boy, Sancette och Santana (riden av Minna Telde). Under varje mästerskap sedan dess har Sandro Hit varit välrepresenterad.

Vid OS i Rio 2016 tog hans genom tiderna mest framgångsrika avkomma, Showtime FRH med Dorothee Schneider i sadeln, medaljer.
– Jag har haft Showtime sedan han var tre år, hans kapacitet och talang var tydlig redan då. Jag visste från början att detta kommer att ta tid, men han ger mig världens bästa känsla och kämpar för mig, sa Dorothee Schneider efter EM i Rotterdam 2019, då valacken var tillbaka efter en skada.

Ytterligare tre avkommor tävlade i OS i Rio, bland dem Jimmie Choo Seq med Mads Hendeliowitz i sadeln.

Stor andel ättlingar vid OS i Tokyo

Sandro Hits mesta avtryck i mästerskapsväg hittills kom vid sommarens OS i Tokyo, där 15 av 70 hästar var direkta avkommor eller från S-linjen. Bland Sandro Hits sex avkommor finns lagmedaljörerna Showtime FRH och Salvino men även Sir Donnerhall II OLD, som verkade i SWB under några år och ägdes av familjen Nyreröd. Avkommor till sönerna San Remo, Sir Donnerhall, San Amour, Samarant och Stedinger tog bra placeringar.

Genomgående för Sandro Hits avkommor är att de inte är de yngsta Grand Prix-hästarna i startfältet, men många av dem har gått många mästerskap och visat god hållbarhet när de väl etablerat sig på Grand Prix-nivå.

Sandro Hit behöll själv sin fräschör långt upp i åldern. Han dog i augusti 2021, 28 år gammal.

Minna-telde-santana4-120807-rt
Minna Telde och Santana. Foto: Roland Thunholm
Mads-hendeliowitz-jimmie-choo-seq2-160812-rt
Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo SEQ Foto: Roland Thunholm

Fakta

Sandro Hit

1sandro-hit-05-13-06-478-(1)
Sandro Hit Foto: Kiki Beelitz
 • Född 1993, död augusti 2021.
 • 172 cm, e Sandro Song u Loretta e Ramino  u Lassie e Welt As.
 • Stambok: Oldenburg.
 • Uppfödare: Reinhold Harder och Gabriele Harder-Brune, Tyskland. De har fött upp över 35 tävlingshästar, den senaste född 2011. Andra kända uppfödningar från Harder är Sandro Hits berömda halvbröder Diamond Hit och Royal Hit.
 • Ägare: Inköpt som föl av Paul Schockemöhle, Tyskland.
 • Tävlingsmeriter: Vinnare av unghäst-VM 1999 samt Bundeschampionatet samma år, riden av Ulf Möller. Slutade tävla som 6-åring.

Avkommor

Antal:

 • Horse Telex 2 001
  Varav 190 hingstar som visats i olika förbund, och 92 avkommor som tävlat Grand Prix.
 • Tyska förbund 1 775
  Siffran avser avkommor som tävlats och/eller avelsvärderats i Tyskland, av dem har 214 startat svår klass. Totalt antal är förmodligen minst flera hundra hästar ytterligare.
 • SWB-registrerade 143
 • KWPN-registrerade 242

Prispengar:

 • Avkommornas intjänade prispengar internationellt 2015-oktober 2021: 752 591 euro (ca 7,2 miljoner kr), fördelade på totalt 203 tävlande avkommor.

Godkända söner:

 • Det finns totalt 190 godkända söner till Sandro Hit i olika europeiska förbund, en hög siffra även i relation till de många avkommor som finns.

Mest inflytelserika söner i SWB:

 • Sandakan (f -02 ue Donnerhall)
 • San Amour ( f -04 ue Plaisir D’amour)     Sancisco F -01 ue Rohdiamant)
 • Sandreo  (f -00 ue Flemmingh)
 • Santana (f -01 ue Rubinstein I)
 • Sir Donnerhall I (f -01 ue Donnerhall)
 • Sir Donnerhall II (f -06 ue Donnerhall)
 • Smashing Hit  (f -01 ue Justinian xx)
 • Stedinger (f -00 ue Landadel)
 • Sunny-Boy (f -97 ue Donnerhall)

Mest inflytelserika söner internationellt, sett till antalet tävlande avkommor:

 • San Remo (f -01 ue Donnerhall), 26
 • Sir Donnerhall I (f -01 ue Donnerhall), 212
 • Stedinger (f -00 ue Landadel), 63
 • San Amour (f -04 ue Plaisir D’amour), 78

Godkända söner som själva tävlat internationellt (ett urval):

 • Sansisco (f -01 ue Rohdiamant)
 • Santana (f -01 ue Rubinstein I)
 • San Dior (f -03 ue Royal Dance)
 • Sarotti (f -03 ue Wolkenstein II)
 • Jimmie Choo SEQ (f -04 ue BH Don Schufro)
 • Sieger Hit ( f -05 ue Donnerhall)
 • Sir Donnerhall II (f -06 ue Donnerhall)

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden