Avelsnyheter
19 augusti 2021 10:00

Legendarisk dressyrhingst död

AvelsmatadorPå OS i Tokyo hade hela fem dressyrhästar Sandro Hit som far, och den legendariske hingsten finns med i stamtavlan på en mängd framgångsrika tävlingshästar. Nu har Sandro Hit fått somna in, 28 år gammal.

Legendarisk dressyrhingst död
Sandro Hit har fått somna in, 28 år gammal. Foto: Hingststation Paul Schockemöhle

Ägaren Paul Schockemöhle meddelar nu att giganten Sandro Hit (-93, e Sandro Song-Ramino, uppf Reinhold Harder) har avlivats efter att ha drabbats av en infektion, som gjorde att  den 28-årige hingstens allmänna tillstånd försämrades.

”Sandro Hit låg mig särskilt varmt om hjärtat. Han var något alldeles speciellt och den verkliga grundaren till min nu så stora hingststation. Hans förlust tar oss väldigt hårt”, säger Paul Schockemöhle i ett pressmeddelande.

Köptes in som föl

Hingsten kom till Schockemöhles gård i tyska Mühlen redan som föl, efter att ha köpts in på auktionen i Vechta 1993. Sandro Hits stjärnstatus slog igenom när han som 6-åring vann unghäst-VM i dressyr med skyhöga poäng, riden av Ulf Möller, och även Bundeschampionatet samma år.

Det var dock aveln som blev Sandro Hits huvudsyssla – efterfrågan på den vackra svarta hingsten växte sig allt större – och tävlingskarriären avslutades redan året därpå, år 2000. Idag är han en av de hingstar som gjort ett verkligt avtryck i dressyraveln och som ligger till grund för en egen hingstlinje.

Fem avkommor i Tokyo

2017 och 2018 var han rankad tvåa på WBFSH:s (World Breeding for Sport Horses) lista över mest framgångsrika dressyrhingstar, året efter låg han trea. På OS i Tokyo hade han fem avkommor i startfältet, där Showtime FRH (Dorothee Schneider) fanns med i det tyska guldlaget och Salvino (Adrienne Lyle) tog hem lagsilver till USA.

Listan över framgångsrika avkommor kan göras lång, unghäststjärnan Poetin är ett av alla ston Sandro Hit är far till. Det finns idag cirka 200 godkända söner efter Sandro Hit som kommer att föra hans linjer vidare. Som morfar har hingsten också levererat världsstjärnor, som Isabell Werths Weihegold (e Don Schufro).

Sandro Hits mamma Loretta (e Ramino-Welt As) fick ytterligare två godkända söner under sin livstid – Diamond Hit (e Don Schufro) och Royal Hit (e Royal Dance).

I Sverige finns Sandro Hit-blodet i sönerna San Amour I och Sir Donnerhall I tillgängliga för avel, samt i barnbarnen Bon Coeur (e Benetton Dream) och Fairway (e Floricello), som har Sandro Hit som morfar.

Här kan du läsa en artikel om Sandro Hit i Ridsport från 2016:

Från misslyckad hopphäst till dressyrkung, sid 1
Från misslyckad hopphäst till dressyrkung, sid 2

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden