Världen
7 juli 2022 11:00

Desperat läge för hästarna i Ukraina

Kriget i UkrainaKriget i Ukraina pågår alltjämt och behovet av hjälp till hästarna i konflikten är skriande. Men donationerna är idag bara en bråkdel av vad de var för en månad sedan och läget blir alltmer desperat.

Desperat läge för hästarna i Ukraina
Ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsorganisation UEFCF har skickat ut ett rop på hjälp. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

I takt med att omvärlden blir avtrubbad och människor själva känner av effekterna av kriget i Ukraina har donationerna minskat kraftigt – både till människor och djur. När det gäller hö till de ukrainska hästarna blir läget alltmer desperat, då många av vallarna inte kan skördas eftersom de är minerade.

Utöver höbristen saknas det även pengar för att kunna fortsätta med evakueringar, driva räddningsstall och organisera hjälpinsatserna. Det skriver Ukrainian Equestrian Charity Foundation, UEFCF, i ett pressmeddelande. I maj donerades cirka 10 000 euro i veckan, cirka 100 000 svenska kronor – en månad senare ligger veckodonationerna på 1 000 euro i veckan, cirka 10 000 kronor. Trenden är dessutom nedåtgående samtidigt som behovet av hjälp är skriande.

I dagsläget finns det 300 förfrågningar från stall som behöver hjälp. Kostnaderna för att svara upp mot dessa ligger på 28 000 euro, drygt 300 000 svenska kronor i veckan. Dessutom är behovet av humanitär hjälp stort, vilket UEFCF också hjälper till med.

Mycket har gjorts

UEFCF har med hjälp av donationer gjort stora insatser för att hjälpa hästar och hästägare i krigets Ukraina. Sedan organisationen bildades i slutet av februari har 1 200 ton hösilage, foder och strömedel donerats, varav 1 000 ton har distribuerats eller är på väg till stall i Ukraina. Bara i juni fick 133 stall med totalt 1 712 hästar i olika delar av Ukraina hjälp.

En ny logistikhub finns i Polen sedan början av juni, egen kraftfodertillverkning har etablerats på plats i Ukraina och i slutet av juni påbörjades bygget av 80 temporära boxar, donerade av FEI, som ska fungera som räddningsstall från och med augusti.

Evakueringsstall för kortare uppehåll finns i Lviv med plats för 40 hästar, och över längre tid i Rivne med plats för 60 hästar. 336 hästar har evakuerats internt från farliga till mer säkra zoner i Ukraina.

Om du vill hjälpa – läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden