Krönika
17 augusti 2019 14:24

”Det finns all anledning att tro på medalj”

EM i RotterdamMed EM i hoppning alldeles stående vid dörren går Ridsports krönikör igenom medaljchanserna för de svenska ryttarna. Och visst ser läget bra ut - "Det finns all anledning att tro på medalj", säger Christel Behrmann.

”Det finns all anledning att tro på medalj”
Ridsports krönikör Christel Behrmann hoppas på svenska medaljer vid EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm och Lottapictures

Europamästerskapet i hoppning och dressyr i Rotterdam står för dörren och förväntningarna, främst på hoppningen, är stora.

Faktum är att Sverige är en av de stora favoriterna till lagguldet och det är inte så konstigt, så som de svenska ryttarna har farit fram på banorna runt om i Europa. Fyra Nations Cup-segrar, varav den i Aachen smällde högst och den i Falsterbo var mest hjärtevärmande, har imponerat på alla. Det har varit väldigt roligt att läsa internationell media där svenskarna hyllats, ibland (fortfarande) med en underton av viss överraskad förvåning.

När förbundskaptenen Henrik Ankarcrona dessutom mönstrar det bästa manskapet, det som tog VM-silvret i Tryon förra året, minskar knappast favoritskapet. Peder Fredricson, med H&M All In eller H&M Christian K, Fredrik Jönsson med Cold Play, Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana och Henrik von Eckermann med Mary Lou är gänget som ska göra det. Igen.

Att döma av de uppbyggande tävlingar som hästarna har gjort verkar formen på väg. H&M Indiana var strålande i Falsterbo, Cold Play har hoppat bättre och bättre på de stora banorna, H&M All In var mjuk och spänstig vid starterna i GCT i Valkenswaard. Mary Lou har dock inte startat sedan Aachen i mitten av juli eftersom Henrik von Eckermann tyckte att hon varit lite sliten och behövt vila från tävling. Men han vet vad han gör och kommer att se till att hans sto är i toppform.

Det har varit väldigt roligt att läsa internationell media där svenskarna hyllats.

Också individuellt finns all anledning att tro på medalj. Att försvara ett mästerskapsguld är otroligt svårt, men om någon ska göra det är det Peder Fredricson och Allan. Så som de har dominerat i sommar, så som Allan hoppat och Peder har ridit – världsettan Steve Guerdat och de andra kommer att få rida på topp för att slå Peder Fredricson.

Dessutom, räkna inte bort Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana.

Med de bästa i lagen säkrade Sverige efter bara tre omgångar en plats i Nations Cup-finalen i Barcelona. Så i fjärde och sista omgången, i Dublin, mönstrade Ankarcrona ett mindre rutinerat gäng, undantaget Angelie von Essen som också blev lagbäst med fyra plus fyra fel. Så många bra svar som han önskade fick nog inte Ankarcrona – Sverige slutade sist, på hela 41 fel. Hur som helst, det kostar att bygga brett, och både ryttare och hästar fick nya erfarenheter med sig hem. Det är att våga satsa, att ge nya ekipage förtroenden och chansen att se vad som krävs, som är grunden till kvalitativ stabilitet.

Nu laddar vi för Rotterdam. Med ett litet hopp om brons i lagdressyren – och med stora förväntningar i hoppningen.

Tummen upp: Dubbla guld

Dubbla guld för Angelica Augustssons make Marlon Modolo Zanotelli på Sirene de la Motte i Panamerikanska mästerskapen i Lima, Peru. Först med det brasilianska laget och sedan individuellt. Bara att gratulera.

Tummen ner: Tunna startlistor

Var är ryttarna? Tunt i startlistorna vid flera nationella -tävlingar under sensommaren, trots bästa logistiska förutsättningar. Gynnar knappast de inhemska arrangörerna.

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Krönikan publicerades första gången 15/8 2019 i Ridsport nummer 15 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden