Sportnytt
4 juni 2020 13:00

Det här gäller för elitkval

Olika reglerUnder gårdagen kom Ridsportförbundet med beskedet att de ryttare och kuskar som är kvalade till elittävling får resa utan avståndsbegränsning för att komma till tävling. Många frågor kom även efter detta beslut - och vad som gäller skiljer sig både mellan grenarna och olika åldrar.

Det här gäller för elitkval
Dressyrens definitioner skiljer sig en del från de andra ridsportgrenarna. Arkivbild: Roland Thunholm

De nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten innebar att idrottare nu får göra längre resor än de rekommenderade på max två timmar från hemmet. Men det gäller endast för yrkesutövande av idrott på elitnivå – därför har Ridsportförbundet nu fått definiera de ryttare som räknas som elitryttare. Beskedet kom under onsdagen, men trots klargörandet har en del ytterligare frågor väckts.

Om du är en ryttare eller kusk som är kvalad till elittävling så får du resa över hela landet för att komma till tävling, och ta med dig vilka hästar du vill. Men inte om du är dressyrryttare – här har Ridsportförbundets dressyrkommitté valt att hålla kvar vid dressyrens TR, där man kvalar som ekipage. Detta innebär att för att en elitkvalad dressyrryttare ska få resa till tävling på obegränsat avstånd måste den elitkvalade hästen åka med och starta. Däremot får ryttaren även ta med sig andra, icke elitkvalade, hästar.

– I dressyren är det ekipaget som kvalar och där har Dressyrkommittén valt att hålla kvar vid de reglerna som gäller enligt TR. Det är även för att bredden ska få plats i de lägre klasserna, säger Annica Lund, nationell samordnare för dressyren på Ridsportförbundet.

SM-kvalade räknas som elitryttare bland hoppungdomar

Detsamma gäller för ponny- och childrenryttare inom hoppning, här finns inte elitkval på samma sätt utan här klassas ryttare som är kvalade till SM som elitryttare. För att få resa längre än de 15 milen från hemmet gäller det att den ponny/häst som ryttaren är SM-kvalad med finns med i transporten eller lastbilen. Är den det får du även ta med dig andra ponnyer eller hästar, som inte är SM-kvalade, till aktuell tävling.

– Det här är för att ge de ponny- och childrenryttare som rider på högsta nivå sunda förutsättningar att förbereda sig för mästerskap, på samma sätt som för äldre ryttare på häst, säger Robert Solin, nationell hoppsamordnare på Ridsportförbundet, och tillägger om de nya förutsättningarna:
– Det går extremt fort när alla nya beslut ska fattas. Reglerna ändras hela tiden så det är naturligt att det blir en hel del följdfrågor.

Under torsdagseftermiddagen ska statsminister Stefan Löfven hålla presskonferens, och enligt DN ska det handla om de reserestriktioner som finns inom Sverige. Tidningen skriver att det troliga är att reserestriktionerna inom Sverige kommer att hävas inom kort. Detta lär även få konsekvenser för de aktuella reglerna för resande till tävlingar.

Definitioner för kvalade till elittävling

Hoppning
Seniorer, young rider, juniorer: ryttare kvalad till elittävling enligt TR III moment 302.4.
Ponnyryttare: start med SM-kvalad ponny och om den SM-kvalade ponnyn startas får även ryttarens övriga ponnyer följa med på samma tävling.
Childrenryttare: start med SM-kvalad häst och om den SM-kvalade hästen startas får även ryttarens övriga hästar följa med på samma tävling.

Dressyr
Samtliga landslagstrupperna; spets-, A-, B-, utmanargrupp samt ekipage som är kvalade till elittävling.

Fälttävlan
Ryttare på häst – när ryttaren är kvalad till 2*-klass. Kvalet ska vara enligt TR.
Ponnyryttare – när ryttaren är kvalad till 1*-klass. Kvalet ska vara enligt TR.

Kval till Inverkansmästerskapet för ponny och Lag-SM häst/ponny sker inom distrikt/15 kilometer (så länge den restriktionen kvarstår).
Inverkansmästerskapet och Lag-SM räknas som Elittävling, dvs själva tävlingen är elitnivå, men kvalen sker lokalt.

Distans
Elitryttare har möjlighet att resa lite längre än de avstånd som anges generellt och i distansritt i detta sammanhang ses den som har genomfört sitt noviskval som elitryttare.

Sportkörning
Elitkusk anses vara de som startat och/eller kvalat till SM något av de senaste fem åren och/eller har tidigare meriter från internationella tävlingar.

Voltige
Kvalade till SM (2019), lag och inviduellt.

Working Equitation
Ekipage kvalade till elittävling.

Källa: Svenska Ridsportförbundet 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden