Nyheter
3 juni 2020 10:58

Elitkvalade ryttare får tävla över hela landet

SeniortävlingarSvenska Ridsportförbundet har nu klargjort vad som gäller för ridsporten när det kommer till begränsningen på 50 personer samt vad som krävs för att räknas som utövare på elitnivå – och därmed få resa till tävling över hela landet. Här är förbundets nya rekommendationer.

Elitkvalade ryttare får tävla över hela landet
Funktionärer räknas inte in i deltagarantalet, därför kan antalet startande utökas från tidigare beslut. (Bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Roland Thunholm

När nyheten kom om att seniorer också får börja tävla från och med den 14 juni kvarstod ett par viktiga frågor gällande den rådande begränsningen på 50 personer, det vill säga hur den ska definieras, samt vad det innebär att utöva ridsport på elitnivå. Svaret på den senare frågan avgör huruvida ryttaren får resa till tävling längre bort än den allmänna gränsen på 15 mil fågelvägen.

Svenska Ridsportförbundet har efter noggrann analys nu kommit fram till att tävlingar från och med den 14 juni kan arrangeras enligt TR i samtliga grenar – utom hoppning där antalet begränsas till 50 starter per klass.

Ryttare som rider på elitnivå och därmed får resa till tävling över hela landet definieras i tre kategorier: ryttare som bedriver regelbunden och yrkesmässig hästverksamhet, ryttare och kuskar som tillhör landslagstrupper eller motsvarande samt ryttare som är kvalade till elittävling. Här kan du läsa om reglerna för kval till elittävling. Detta meddelade Svenska Ridsportförbundet på en pressträff under onsdagsförmiddagen.

– Vi vill ge dem som gör en satsning mot mästerskap på alla nivåer en möjlighet att göra det. I vår sport är det inte alltid ålder som är avgörande för var man befinner sig i sitt tävlande, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

För dem som inte räknas in i ovanstående kategorier begränsas tävlandet fortfarande till det egna distriktet samt inom en radie av 15 mil från tävlingsplatsen.

Gällande chanserna att det blir ett SM i Falsterbo 10-16 augusti är det inte alls osannolikt, enligt Ulf Brömster. Tävlingsorganisationen i Falsterbo arbetar just nu för att hitta en hållbar lösning i enlighet med rådande restriktioner i samråd med den lokala smittskyddsenheten.

Här kan du läsa mer om tävlingsstarten för alla

Läs mer om hur polisen ser på regeln om 50 personer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden