Hoppning
20 november 2021 12:44
Ridsportplus

”Det var ingen som trodde att han skulle komma tillbaka”

NorgeMed en häst som ingen trodde skulle kunna hoppa högt igen fick norska hoppryttaren Victoria Gulliksen sitt stora internationella genombrott vid EM i Riesenbeck. Framgången tackar hon Team Gullik med pappa Geir i spetsen – och pandemin – för. Vi talar med Victoria om att gå i pappas fotspår

”Det var ingen som trodde att han skulle komma tillbaka”
”EM var över all förväntan, det var en fantastisk upplevelse. Hästen var i form, jag var i form och allt stämde den helgen. Han hade aldrig hoppat så högt och inte jag heller, och att vi kom så långt upp i resultatlistan var helt otroligt”, säger Victoria Gulliksen. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För många är namnet Gulliksen synonymt med norsk hoppsport, och det är inte så konstigt. Pappa Geir Gulliksen har ridit i det norska landslaget i 46 år och både sonen Johan-Sebastian och dottern Victoria följer i hans fotspår. Med Victorias niondeplats på EM är Team Gullik för evigt inskrivna i den norska hopphistorien – med en häst som många trodde var skadad för livet.

Vad hände med Papa Roach?
– Han fick en senskada när han skulle lastas på flyget efter Nations Cup-finalen i Aten för två år sedan. Det var en liten metallbit på flygplanet som hade kilats fast under skon och skar av senan. Det var ingen som trodde att han skulle komma tillbaka, men vi lade väldigt mycket tid på honom och det lyckades. Även om jag knappt vågade tro på att det skulle gå. På ett sätt var det tur att pandemin kom, det gjorde att vi aldrig behövde känna någon press över att komma ut på tävling. Många säger att det tar ett år innan man kan börja tävla igen efter en senskada, men i själva verket tar det ett år innan du kan börja träna igen.

Hur såg rehabresan ut?
– Vi ”gick på tur” i skogen och hoppade inte på ett år. De första fem månaderna skrittade vi bara i skogen – och när det blev vinter kunde vi plumsa fram i snön och bygga styrka. Det var i skogen och på naturliga underlag som vi byggde upp hans styrka innan vi gick in i ridhuset igen. Där red vi länge över bommar och sedan cavaletti innan vi började hoppa på riktigt. Det tog lång tid att gå från 20 centimeter till 90 och när vi väl var uppe på 1,10 och 1,20 hade vi gjort det tyngsta jobbet.

Är du stark mentalt?
– Båda ja och nej. Jag är en väldigt positiv människa och det hjälper, men jag blir nervös inför stora tävlingar. Ibland tacklar jag det bra och ibland mindre bra. Första Nations Cup-rundan i Barcelona var jag väldigt nervös och ofokuserad och då går det inte bra.

Hur gör du för att hålla fokus?
– Jag blundar och visualiserar banan flera gånger – och tänker på en bra runda jag har gjort tidigare. Jag försöker känna in den känslan men på banan jag har framför mig. Att ”yogaandas” hjälper mig också att bli lugn och fokuserad. Sedan ser jag varje hinder som en uppgift, jag tar ett hinder i taget utan att stressa vidare till nästa.

Vad betyder pappa Geir för dig?
– Han betyder allt. Utan honom och hans stöd och kunskap och hans gård och hans hästar hade jag aldrig varit där jag är i dag. Att han själv tävlar gör det både mycket roligare och lättare för oss, han vet vilka utmaningar vi står inför och han känner till allt som händer i sporten.

Du kastade dig över sargen och sprang till honom när han föll av i Göteborg …
– Jag såg att han reste sig upp och sedan ramlade han omkull igen och jag blev rädd att det hade hänt något allvarligt. Ibland kan ett fall se väldigt allvarligt ut utan att det är någon fara, och ibland kan det se oskyldigt ut men vara ganska illa. Det är något vi har stor respekt för. Vi är väldigt rädda om varandra.

Fakta

Victoria Gulliksen

 • Namn: Victoria Gulliksen.
 • Ålder: 29 år.
 • Bor: Belgien och Norge.
 • Familj: Pojkvännen Jordy van Massenhove, pappa Geir, mamma Elisabeth och lillebror Johan-Sebastian Gulliksen.
 • Aktuell: Fick sitt internationella genombrott vid EM i Riesenbeck.
 • Främsta meriter: Nia på EM 2021, Nations Cup-seger i Aten 2019 och flera internationella GP-placeringar med Papa Roach, samt tolva i världscupkvalet i Madrid med Deville 2019.
 • Bästa minnet: Jag tänker mycket på när jag var liten och sprang runt på Olympia i London och tittade på när pappa red Grand Prix. När han vann världscupen i Göteborg var också helt fantastiskt.
 • Oanad talang: Jag är väldigt bra på att köra radiostyrd bil.
 • Gillar inte: Hockey-snytningar och när folk är oärliga. Det är det värsta jag vet.
 • Drömmer om: Att bestiga ett högt berg eller göra en lång vandring.
 • Stall Gullik: Består av två stora gårdar i norska Lier mellan Oslo och Drammen. Även mamma Elisabeth Gulliksen har tävlat upp till 1,40 i hoppning, men är numera spindeln i nätet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden