Ponny
2 juni 19:36
Ridsportplus

”Det var något med den där kontakten med hästen som fångade mig”

Stafettpinnen PonnyHäng med från början när Ridsports nya stafettpinne sätts igång. Nu handlar det om ponnyryttare och först ut är Mathilda Hansson som vunnit både nationshoppning och Grand Prix de senaste dagarna. "Jag ger inte upp i första taget," säger den unga ryttaren som berättar när hon fastnade för hästar och skickar vidare stafettpinnen till en annan framgångsrik ponnyryttare.

”Det var något med den där kontakten med hästen som fångade mig”
Mathilda Hansson och Helga TH.O i Falsterbo 2023. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hon har radat upp framgångar sedan unga år med flera SM-guld på meritlistan. Nu senast vann hon en Grand Prix för ponnyer tillsammans med 12-åriga KWPN-stoet Helga Th.O. (uppgifter om hästen finns i faktarutan längre ner) i Zuidwolde, Nederländerna.

  Och så drömmer jag om att ta en individuell medalj på ponny-EM och det känns som att det är inom räckhåll.

  Mathilda Hansson.

  Några dagar tidigare på samma meeting ingick Mathilda Hansson i det svenska lag som vann ponnyernas nationshoppning.
  – Det var ingenting jag hade förväntat mig även om jag visste att vi åkte dit med ett bra ponnylag. Att ha vunnit båda de här klasserna känns jätte-, jättekul, säger Mathilda Hansson som också uppskattar att få möjlighet att rida i lag.
  – Det är så annorlunda mot att rida individuellt, det blir mer press. Jag har jobbat mycket på att hantera den pressen men man behöver rida i lag för att få erfarenheten, fortsätter hon.

  Hur började du att rida och varför?
  – Både mormor och mamma och har ridit, men mamma hade slutat när jag var liten. Jag fick sitta på en av mormors hästar första gången när jag var i 4-årsåldern och jag blev totalt fast och ville inte åka därifrån. Jag har alltid älskat alla djur – hästar, hundar, katter, råttor – och jag tror att det var något med den där kontakten med hästen som fångade mig.
  – Efter det fick jag tjata mig till att börja på ridskola. Mina föräldrar hade ekonomi för att köpa en gård 2014 och byggde upp allting med bostadshus, stall, ridhus och skrittmaskin.
  – Det bara blev så att jag det blev hoppning för mig, jag har alltid tyckt om att hoppa.

  Vilken egenskap hos dig själv är du mest stolt över?
  – Det är nog att jag är så tävlingsinriktad och envis. Jag ger inte upp utan att kämpar på. Jag har misslyckats många gånger på tävling, men det har bara varit att åka hem och träna vidare.
  – Jag har fått jobba mycket och ha mycket tålamod med Helga. Hon har inte alltid varit lätt, hon är envis med mycket attityd och har starka åsikter. Hon visar både när hon gillar något och när inte tycker något är jättekul, som att träna dressyr.

  Vilken person utanför din familj har betytt mest för dig?
  – Min tränare Pether Markne har varit en extremt viktig del i min satsning. Träningsmässigt och mentalt har han hjälpt mig väldigt mycket och det är jag väldigt tacksam för. Jag tränar ofta för honom ett par gånger i veckan. Han bor ju i Danmark men har två hästar och en liten lägenhet hos oss.

  När och varför var du ledsen senast?
  – Oj, det kommer jag inte ihåg.

  Finns det något du drömt om länge som du tror skulle kunna bli verklighet?
  – En dröm har varit att ta sig hela vägen att rida de största klasserna i framtiden, och jag hoppas absolut nå de målen. Och så drömmer jag om att ta en individuell medalj på ponny-EM och det känns som att det är inom räckhåll.

  Hur ser du dig själv i framtiden?
  – Jag har alltid haft en dröm om att bli veterinär, men mitt största mål är att lyckas med ridningen. Men med rätt support från familj och upplägg tror jag det går att kombinera utbildning med hästarna och ridningen. Man vet aldrig vad som händer, man kan skada sig eller så går det inte som planerat med hästarna på något annat sätt och då är det skönt att kunna något mer.

  Mathilda Hansson 9 221127 Rt
  Mathilda Hansson och Unsphinx D’hurl ’Vent efter segern i Friends 2022. Foto: Roland Thunholm

  Vilken ponny har betytt mest för dig?
  – Min C-ponny Unsphinx D’Hurl ’Vent (val f-08 e Leopard De Mahoud-Leadership CO, uppf M. Jean Drexler, äg Jonas Hansson) som min bror Jonathan nu har och tävlar med. Jag fick honom när jag var nio år, jag vann SM-guld med honom redan som 10-åring och hade många andra framgångar. Den ponnyn kommer alltid ha en speciell plats hos mig. Han har betytt otroligt mycket i min karriär och har lärt mig väldigt mycket.

  Vad gör du helst en dag du är ledig från hästarna?
  – Då vill jag umgås med min familj eller med mina närmaste kompisar. Det spelar inte så stor roll vad vi gör, det är mest det att jag vill vara med dem eftersom jag inte har så mycket tid till det.

  Vem skickar du stafettpinnen vidare till och vad vill du veta?
  – Jag väljer Selma Gustafsson Thelin och jag skulle vilja veta vad det var som gjorde att hon fastnade för hästar och ridsport.

  Fakta

  Mathilda Hansson

  Ålder: Fyller 15 i år.
  Bostadsort: Mellan Lund och Landskrona i Skåne på en hästgård.
  Familj: Mamma, pappa, lillebror som också rider.
  Gör: Går i åttan.
  Gren: Hoppning.
  Klubb: Österlens Ridklubb.
  Främsta ponnyer: Helga Th.O. (KWPN sto f -12 e Q. Breitling LS-P Vancouver, uppf TH. Van Oirschot, äg Majo Yard AB). Har även hästarna Calleth You Cometh I (SWB val f-11 e Cabachon-Burggraaf, uppf Backa Horse Invest AB, äg Majo Yard AB) och Obelix van de Berghoeve (BWP val f-14 e Dublin van Overis Z-Cascavelle, uppf Vadebo N.V., äg Majo Yard AB) som hon rider juniorklasser på.
  Meriter i urval: Har ridit två EM med EM-silver i lag 2023 och en femteplats individuellt samma år, JSM-guld utomhus 2023, flera SM-guld på ponnyer.

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden