Sportnytt
27 september 2016 12:30
Ridsportplus

Detta gäller vid tygelfylleri

För första gången i modern tid genomfördes ett alkoholtest på ryttare vid tävlingar i helgen. Det öppnar vägen för att fler ryttare kan få blåsa före start vid tävlingar.
Ridsport reder ut vad som gäller vid tygelfylleri.

Detta gäller vid tygelfylleri
Ingen av de hoppryttare som fick göra ett alkotest under Sundbyholms tävling i helgen hade alkohol i kroppen. Roland thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Samma regler gäller vid tävlingar inom ridsporten som vid bilkörning. Du får inte starta om du har 0.2 promille alkohol i blodet eller mer. Men alkoholtester har inte förekommit på svenska tävlingsplatser på mycket länge, trots att det finns reglerat i Tävlingsreglementet (TR).

    På Sundbyholm fick ett 50-tal hoppryttare göra ett alkotest innan de tilläts starta i en 1,35-hoppning i helgen. Det var tävlingsledningen som tog initiativ till den första alkotesten av ryttare i modern tid.

    Tävlingsreglementet säger att ryttare är skyldiga att ställa sig till förfogande för alkotest. Men det framgår inte i TR om det krävs en misstanke för att göra ett alkotest eller om de kan utföras i förebyggande syfte. Det står inte heller om det ska meddelas i förväg, eller vilken typ av utrustning som ska användas.

    På Sundbyholm gick informationen ut kvällen innan, både via mejl till ryttarna och på tävlingens sida i Equipe.

    – Vi valde att berätta i förväg eftersom alkotester inte har gjorts på många år, och vårt mål var inte att sätta dit någon, säger Barbro Lillje som var överdomare under helgen.

    Testet genomfördes med den professionella utrustning som finns på Sundbyholms travbana, av samme man som utför tester på travkuskar före loppen.

    – När informationen gick ut var det en ryttare som ifrågasatte testet, men i övrigt var alla positiva till initiativet, säger Barbro Lillje.

    Provsvaren var dock helt igenom negativa, och ingen ryttare hade alkohol i kroppen.

    Både vuxna och juniorer fick blåsa i alkotestet. Minderåriga hade med sig en målsman, och Barbro Lillje ser inga problem med att även barn testas.

    – Inom travet testas alla, även barnen som kör ponnytrav. Och ungdomarna tyckte att de var jätteroligt, för de hade aldrig fått blåsa förut. Sedan kanske jag inte tycker att man ska ha alkotester på ponnytävlingar, säger Barbro Lillje.

    Svenska Ridsportförbundets ledning var informerad om att tävlingsledningen tänkte genomföra alkotestet.

    – Vi tyckte att det var ett bra initiativ med tanke på att de hade tillgång till både utrustning och personal, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Ridsportförbundets sportavdelning.

    Men om detta är inledningen på en räcka av alkotester är för tidigt att säga, menar hon.

    – Innan det sker behöver vi ha en ordentlig diskussion om hur testerna ska genomföras för att de ska vara rättssäkra, om det ska ske stickprov eller om större grupper ska testas, och hur vi gör med barnen.

    Det kommer att dröja innan det blir påbud uppifrån på tävlingsarrangörer att genomföra alkotest.

    – De som vill göra det självmant är välkomna, men de får gärna informera oss på förbundet i förväg. Vi rekommenderar också att de berättar för ryttarna innan, eftersom det tar tid att genomföra alkotestet. De behöver också ha tillgång till en professionell utrustning, säger Andrea Barth.

    Kan vi tänka oss en framtid där det genomförs fler alkoholtester, även på stora meetings som i Falsterbo?

    – Det vill jag inte spekulera i, men jag tror inte att det i så fall skulle medföra några problem. Våra ryttare är i allmänhet skötsamma och jag är stolt över dem, säger Andrea Barth.

    Så säger TR

    Moment 177 Alkohol och andra berusningsmedel
    Ryttare som druckit alkoholhaltiga drycker eller intagit annat berusningsmedel i sådan mängd att deltagande i tävling är olämpligt ska avstängas från tävling och anmälan ska lämnas till Svenska Ridsportförbundet. Sådant beslut kan inte överklagas. Ryttare som sitter till häst eller person som handhar häst på tävlingsområdet ska bestraffas om ett alkotest utvisat 0,2 promille eller däröver. Ryttare och annan person som handhar häst är skyldig att ställa sig till förfogande för alkotest. Domare, överdomare, eller i förekommande fall Svenska Rid­sportförbundets eller Riksidrottsförbundets representant har rätt att ta initiativ till sådan test. Ryttare och annan person som vägrar underkasta sig alkotest ska bestraffas. Vad som sagts om ryttare ska på motsvarande sätt kunna tillämpas beträffande tävlingsfunktionär.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden