Avelsnyheter
21 november 2019 15:08

Dionysos 1038 har somnat in

BortgångEfter ett aktivt liv på tävlingsbanan och i avelsboxen njöt 22-årige Dionysos 1038 av pensionärslivet hos landslagsledaren Pytt Hamberg, där han fortfarande var kung i stallet. Nu har hingsten fått somna in efter ett kolikanfall.

Dionysos 1038 har somnat in
Dionysos reds av tyska Karin Rehbein som ung, här ses de på en tävling 2004. Foto: Ängagården

Dionysos 1038 (-97, e De Niro-Rubinstein I, uppf Karl Wirth) har under åren samlat på sig närmare 50 segrar och placeringar i svår klass, med flera olika ryttare. 2009 höjdes han till avelsvärdebokstav A, efter att hans avkommor gjort fina resultat.

I Sverige tävlades hingsten upp till Grand Prix av bland andra Anna Svanberg och Maria Borg, innan Pytt Hamberg köpte Dionysos 2013.

Anna Svanberg-dionysos1 120607 Rt
Anna Svanberg är en av alla ryttare som tävlat Dionysos – här går hingsten en Intermédiaire II på Strömsholm 2012. Foto: Roland Thunholm

De senaste åren har hingsten haft ett pensionärsliv hos sin ägare.
– Han har haft det skönt och blivit riden lite då och då på hans premisser – att få göra det han tycker är kul. Lite galoppombyten och lite piruetter. Helst skulle det sitta några på läktaren också, då tyckte han att det var extra roligt, berättar Pytt Hamberg.

Inte aktuellt med buköppning

Dionysos var pigg men hade en tandsjukdom, så när han drabbades av ett kolikanfall fanns inget att göra.
– Han var nästan 23 år så buköppning var inte ett alternativ – återhämtningen efter en sådan operation är för svår för en så gammal häst, med en tandsjukdom. Veterinären var helt inne på samma linje, berättar en sorgsen Pytt Hamberg.

– Han har tävlat Grand Prix med flera ryttare och fått så många fina avkommor – det är inte så många som är som han. Det blir väldigt tomt här hemma i stallet nu, han har ju varit kungen här och haft koll på alla.

Pytthambergdionysos_lg
Pytt Hamberg och Dionysos i en Intermediaire i Helsingborg 2015. Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden