Avel
13 mars 2014 17:11

Direktkvalificerade visade

De direktkvalificerade hingstarna har samtliga godkännande från andra förbund och ibland egna eller avkommemeriter. Det var både unga blivande kanoner och etablerade stjärnor i ringen inför AVN idag när det var veterinärbesiktning och exteriörbedömning på schemat.

Direktkvalificerade visade
Diabeau vd Heffinck vet nog att han är en stjärna. Den snövita hingsten intog Stora Hallen med upphöjt lugn. Kim C Lundin kim@witnet.se

En av de största stjärnorna föll dock ifrån. Lövsta Stuteris nya förmåga Benetton Dream har drabbats av sjukdom efter sin flygresa från Florida till Sverige. Han är på bättringsvägen men står kvar på Helsingborgs Djursjukhus.

De hingstar som gästat Herning var ganska matta och timida även i hand. Andra sprätte runt väl bra. Äldst i gården Fango in Blue x var otroligt fräsch trots 21 år på nacken.

Kommentarerna speglar nämndens omdömen efter varje visning och formuleringarna i det skriftliga protokollet kan avvika från det som står här.


LaCross  f -09 e. Larimar -Chalan visare Benny Freme
”Långlinjerad, välproportionerlig och välmående, lite rund om magen på ett trevligt sätt. Ett litet uttrycksfullt huvud, lång, välansatt hals, djup bog och bål, hög manke. Något låg i sin rygg och ett sluttande kors. Han är lite gracil i sitt benverk, lite långa kotor och rakhasig. En avspänd, ren skritt, lätt, taktmässig trav som kunde bära lite bättre bak. Han visade prov på ett väldigt trevligt temperament. ”


Casiro f-02 e. Cassini I- Landgraf I visare Alexander Werner
”Långlinjerad och mycket maskulin hingst, ingen tvekan om könet här. En lång bred välvd hals med naturlig resning och markerad manke. Han är lite låg i sin rygg och har ett välformat kors. Han är i tåad i sitt benverk, lite små hovar till den stora hästen. Lite knipt under sina hasar. Energisk vägvinnande skritt. En taktmässig ganska rörlig trav.”


Corino VDL f -09  e. Corrado I – Quinar visare Tormod Bakke Johnsen
”Långlinjerad hingst med ett uttrycksfullt huvud, lång hals, hög manke och en grund bål, lång ländrygg och ett kort kors. Intåad vänster fram. Avspänd vägvinnande skritt i någon framvikt. En lätt avspänd trav i framvikt. Trevligt lätthanterligt temperament.
Not. Corino VDL var i Herning på danska provet förra veckan.


Quin I f -10 Verdi – Corrado I visare Emelie Linderholt
”Högställd ännu något omusklad i sin överlinje, uttrycksfullt huvud, en lång hals, något brant i sin bog och en hög manke. Sluttande något kort kors. Något utåt-tåad med långa kotor. Avspänd skritt, spänd trav som har lite svag balans och elasticitet för dagen.”
Not. Quin I var i Herning på danska provet förra veckan.


Comfortuna VDL f -09 e Eurocommerce Berlin – Nimmerdor visare Magnus Österlund
”Välproportionerlig, maskulin med naturlig resning, välmående, välansatt hals, mycket liggande bog, hög manke, djup bål, långt kors. Utåt-tåad fram och nystar, har lite ojämnt formade hovar. Höger framhov är lite högre än vänster. Energisk skritt, god takt men den har ojämn steglängd. Aktiv och taktmässig trav, men även den kort i sin steglängd.”


Crusador 9086 f -02 e. Cassini I -e. Quidam de Revel (SF) visare Francesco Groppi
”Välproportionerlig och högställd, välmående med långt huvud, välansatt hals, djup bog och bål med ett långt kors. Han är något instabil och ”hjulig” bak, har stumma kotor. Han har en kort låst skritt, traven är inte bedömningsbar då den är kort och oregelbunden.”


Detroit f -05 e. Dimaggio – Lord Liberty G visare Christian Springborg
”Långlinjerad, maskulin och mycket välmusklad hingst. Litet uttrycksfullt huvud med en lång brett ansatt hals, en bred övergång mellan huvud och hals. Liggande bog och ett långt mycket välmusklat kors. Omarkerade ledgångar på gränsen till gracil i sitt benverk. En energisk taktmässig skritt, lite kort och lätt, energisk taktmässig trav som är lite åt det korta hållet.”
 Not. Detroit var i Herning på danska provet förra veckan.


Coventry f -10 e. Connor -Contender  visare Mathias Åstrand
”Högställd lite kortlinjerad, ett uttrycksfullt huvud och hals, brant bog och långt sluttande välformat kors. Något gracil under sina framknän, lite omarkerade ledgångar. En vägvinnande avspänd skritt, aktiv trav med lite kort steglängd.”


Quality
 f -99 e. Quinar  -Lantaan visare Alexander Werner
”Ädel, långa linjer, fina proportioner, maskulin, ett uttrycksfullt huvud, en brett ansatt hals, en bred övergång i nacken. En liggande bog, hög manke och ett långt välformat kors. Lite ”hjulig” i sitt bakbensverk, små hovar. Avspänd, taktmässig skritt. Aktiv trav som är kort i sin steglängd. En mycket väl bibehållen hingst som fortfarande är aktiv både i avel och på tävlingsbanorna.”


Diabeau van de Heffinck f -03 e Clinton-Skippy II visare Jörgen Folkesson
”Högställd, mycket uttrycksfullt huvud, en lång hals, hög manke och lite låg i sin rygg, välformat kors. Små hovar, lite tåvid höger fram. En aktiv och kort skritt, en lätt kort trav.”


Fango In Blue x 1277 f -93 e. Veganum x – Iago C x visare Jim Lundgren
”Välhållen och fräsch 21-åring. Ädel, långlinjerad och elegant, väl bibehållen för sin ålder, uttrycksfullt huvud, lång välansatt hals, markerad manke och låg i sin rygg, något vi har överseende med på en 21-åring, välformat kors. Parallellförskjuten i sitt benverk. En energisk ren skritt, med normal steglängd, lätt och kort trav.”                                                                                                                                        

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden