Sportnytt
28 februari 2020 08:38

Dispensen till pararyttaren en svår balansgång

DispensSäkerhet har vägts mot ryttarens vilja att tävla. Det är orsaken till att pararyttaren Marléne Engström fått vänta på sin dispens. − Det är ett dilemma, säger Meta Persdotter, ordförande i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion.

Dispensen till pararyttaren en svår balansgång
Tävlingssektionen vägde för och emot innan Marléne Engström fick sin dispens. Foto: iStock

Marléne Engström skadades vid en avramling 2005 och saknar sedan dess både känsel och all styrsel från axlarna och nedåt. Därför är hon beroende av en specialsadel för att ens kunna sitta på en häst.

I går berättade Ridsport att hon efter många turer fått sin sökta dispens.

Knäckfrågan är att hon är fastspänd i sadeln, och själv måste dra i en utlösningsmekanism om hon skulle behöva bli fri. Sadeln har under processen undersökts av Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott.
− Det har handlat om en säkerhetsfråga. Vi är rädda om Marléne, samtidigt som vi vill att hon ska få tävla, säger Meta Persdotter, ordförande i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion, vars majoritet nu har beslutat att ge Marléne Engström dispens tills vidare att tävla lokal/1* och regional/2* dressyr samt paradressyr grad 2.

− Jag tycker att vi har landat detta på ett bra sätt. Dispensen gäller ekipaget, alltså den häst Marléne tävlar i dag, och jag är trygg i att detta blir en bra lösning, säger Meta Persdotter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden