Avelsnyheter
20 augusti 2018 10:59
Ridsportplus

Djupdykning: Här är de bästa förärvarna i sportponnyaveln

PonnystatistikRidsports årliga statistik är den enda som jämför alla sportponnyraserna och som tar hänsyn till hela hingstens avkommeresultat inom ponnysporten. Här hittar du årets djupdykning i statistiken och en rejäl topplista.

Djupdykning: Här är de bästa förärvarna i sportponnyaveln
Connemarahingsten Poetic Justice toppade listan förra året, och hade gjort så om en lista producerats i år. ArkivFoto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är svårt att sätta sig in i sportponnyavel för den som är ny. Det finns ingen Blup att ta hjälp av, och ponnyerna är registrerade i olika stamböcker med olika kriterier för avelsvärderingen. Ridsports årliga statistik är den enda som jämför alla sportponnyraserna och som tar hänsyn till hela hingstens avkommeresultat inom ponnysporten.

  Den har publicerats i Ridsport varje år sedan 2003 och är framtagen av Eva Jangö och Viveka Karlestrand. Statistiken används även som underlag när avelsvärderingsnämnder avkommevärderar hingstar av de aktuella raserna.

  •  Tabellen bygger på antalet levande födda föl per hingst åren 1986–2012 enligt Svenska Hästavelsförbundets statistik samt Svenska Ridsportförbundets tävlingsstatistik för åren 1990–2017 för avkommorna.
  •  Endast hingstar med minst 30 föl är med, för att få någorlunda säker statistik.
  •  De raser som omfattas är ridponny, new forest, connemara och welsh av sektionerna B, C och D.
  •  Som tävlingsavkomma räknas en ponny som har placerat sig på regional tävling eller högre, eller 5- och 6-årig ponny som har placerat sig i motsvarande ungponnyavdelning.
  •  Som kvalificerad tävlingsavkomma räknas kategori C- och D-ponny som har placerat sig i lägst motsvarande medelsvår hoppning, Lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan. För B-ponny räknas även motvarande Lätt A hoppning och lätt fälttävlan.
  •  De hingstar som inte haft föl efter 1997 och de hingstar som har mindre än 10 procent tävlingsavkommor har uteslutits ur tabellen.

  Dito_1989
  Dito RW 75 (f 1987, e Greatworth Swordsman RW 24-Cawdor Hywel RW 16, uppf Charlotta Sörensson) ligger på tredje plats. Foto: Marie Nilsson
  Poetic Justice Rc 81
  Poetic Justice RC 81 (f 1988, e Ballydonagh Cassanova IRE 370-Carna Bobby IRE 79, uppf E Madden) toppar tabellen. Länk till hela tabellen finns här nedanför. Foto: Yvonne Karlsson

  LÄNK: HELA LISTAN, PLATS 1 TILL 173, SOM PDF

  10 I Topp10 i topp som PDF

  Läs om den specielle hingsten Fabian och hans betydelse för ponnyaveln.

  Delar av statistiken publicerades första gången i Ridsport nr 15/2018.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden