UppstickareEn för de allra flesta okänd welshponnyhingst, född redan 1985, går rakt in på andraplatsen i årets statistik över de bästa förärvarna inom sportponnyaveln. Namnet är Fabian II RW 79 – läs mer om hingsten och hur han har hamnat så högt på listan.
Welshhingsten Fabian – en förärvningssäker doldis

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Fabian II RW (f 1985, e Ekelunds Bingo-Monkham Tangle, uppf Judith Gudmundsson) har på bara 31 avkommor i tävlingsbar ålder, födda 1991–2012, lämnat hela 17 ponnyer som placerat sig på lägst regional nivå inom ponnysporten.
Endast den internationellt kända connemaran Poetic Justice (f 1988, e Ballydonagh Cassanova-Carna Bobby, uppf E Madden) har en högre andel tävlingsponnyer bland sina avkommor, och en högre andel avkommor som meriterat sig i hoppning.
Att brås på
Fabian må vara en doldis, men om man skrapar på ytan och studerar hans härstamning blir det tydligt att här finns att brås på. Fabian är genom fadern Ekelunds Bingo sonson till Cawdor Hywel, som var en verklig gigant inom den tidiga svenska sportponnyaveln.
Han var den hingst som hade flest avkommor i tävlingsstatistiken varje år från 1984 till 1988, och hans avkommor tog tillsammans minst 21 individuella SM-medaljer. Fabian själv tog tre av dem, med SM-guldet i fälttävlan 2003 som främsta merit.
Tillräckligt många
Faktum är att av de fyra främsta i den nya förärvningsstatistiken är tre just welshponnyer som har gamla Cawdor Hywel i första eller andra generation. Dito som ligger trea på listan (samt etta om man bara ser till andelen avkommor som placerat sig i högre klasser) har Cawdor Hywel som morfar. Hellekis Timjan, själv SM-vinnare i fälttävlan 1985, har honom som far.
Det finns fler sådana här ”kluster” av nära släktingar i statistiken. Miclas Activ (5:a), Fredriksbergs Dali (10:a), Fredriksbergs Dizney (17:e), Fredriksbergs Ali (22:e) och Fredriksbergs Chopin (24:e) är alla söner till Smedhults Cavat. Den nyligen Elitpremierade Valdo (7:e och därmed högst placerad av de ännu avelsverksamma hingstarna) är en son till Vermont (15:e).
Hur kommer det sig då att en så pass gammal hingst som Fabian dyker upp först nu i Ridsports förärvningsstatistik? Svaret är att hingsten efter att ha verkat sparsamt i aveln först nu kommit upp i tillräckligt många avkommor i tävlingsbar ålder för att komma i fråga för att inkluderas i statistiken.
Det är ett bekymmer inom ponnyaveln att betäckningssiffrorna för de flesta hingstar numera är så låga att de inte kan avkommavärderas under sin livstid. Det säkraste tipset till sto-ägarna är då att använda en hingst som både har egna tävlingsmeriter och prestationshärstamning – vilket flera av hingstarna i toppen av vår tabell också har.

Texten och delar av statistiken publicerades första gången i Ridsport nr 15/2018.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på