Sverige
13 juni 2022 06:23

Djurägare uppmanas ta höjd för veterinärbrist i sommar

VeterinärtDet blir ett ansträngt läge för Distriktsveterinärerna i delar av landet vissa perioder i sommar. Nu uppmanas djurägare att förbereda sig inför detta genom att bland annat kontrollera hur tillgången på vård ser ut där de bor.

Djurägare uppmanas ta höjd för veterinärbrist i sommar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Det är Distriktsveterinärerna själva som i ett pressmeddelande berättar om situationen i sommar.

Det är fortfarande brist på veterinärer i landet och Distriktsveterinärerna har behövt ta över ansvaret för beredskap i fler distrikt. För Distriktsveterinärerna kommer sommaren att bli ansträngd för flera mottagningar, där det helt enkelt inte går att lösa bemanningen fullt ut hela sommarperioden.

Distriktsveterinärerna uppmanar därför djurägare nu att förbereda sig inför sommaren och ta reda på hur tillgången till vård ser ut där de bor och eventuellt vara beredd att resa längre för att få vård. Det kan också bli längre väntetider.

Akut sjuka djur

– Vi kommer självklart att prioritera akut sjuka djur, och vi kommer att hjälpas åt mellan mottagningar. Samtidigt måste vår personal få möjlighet till vila och återhämtning. Distriktsveterinärerna nås som vanligt på telefon för rådgivning. Däremot har vi mottagningar som inte kan lösa sin bemanning fullt ut under delar av sommaren, säger Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna.

Beredskap innebär ansvar för att säkra tillgång till veterinär service dygnets alla timmar över hela landet, något som inte kan lösas med privata aktörer.

Garantera vård

Under våren har Jordbruksverket beslutat att Distriktsveterinärerna ska ansvara för beredskapen i Kalmar och Varberg på grund av detta. En viktig uppgift med beredskap är att garantera att lantbrukets djur har tillgång till veterinär service.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden