Debatt
3 december 2017 07:02

Djurskyddet och rättvisan

#djurskyddSyftet med djurskyddslagen - att djuren ska må bra - har börjat försvinna. Det tycker Lars-Gösta Nauclér i den här debattartikeln.

Djurskyddet och rättvisan
Debattören menar bland annat att det fokuseras för mycket på mått i stall och för lite på hur djuren mår när djurskyddslagen tillämpas. Foto: Lottapictures

Det har gått snett i granskningen av djurskyddet enligt djurskyddslagen. Någonstans under resans gång tappas syftet med lagen bort och handläggaren hamnar i kontroll av millimetrar utan att titta på hur djuren mår.

Min uppfattning är att det fungerar på ungefär följande sätt:
Med vällovligt syfte skapar politikerna en djurskyddslag. Den är allmänt hållen för att man som politiker inte kan ställas till ansvar om något går snett. En myndighet, Jordbruksverket, utses att tillse att lagen efterlevs. Jordbruksverket i sin tur delegerar ansvaret för djurskyddslagens efterlevnad till regional myndighet, länsstyrelsen.

För att underlätta prövning och granskning skapar Jordbruksverket anvisningar. De regionala handläggarna efterlyser ännu mer konkreta anvisningar i form av siffror.

Här någonstans börjar syftet med lagstiftningen – att djuren ska må bra – försvinna.

Handläggare börjar nu mäta höjd, bredd m.m. men tappar bort bedömningen av hur djuren mår. Så djurhållarens påpekanden om att djuren mår bra – vilket alla kan se – drunknar i påpekanden om för låg takhöjd och bristfälligt stängsel. Djurägaren får ett beslut som överklagas till förvaltningsrätten. Om nu djurägaren orkar!

Tyvärr fungerar förvaltningsrätten som myndighetens förlängda arm och avslår överklagandet på grundval av centimetermåtten i Jordbruksverkets anvisningar utan hänsyn till djurskyddslagstiftningen syfte.

Överklagandet av förvaltningsrättens dom (om djurägaren orkar) går till Kammarrätten och kanske även till Högsta Förvaltningsdomstolen – om den lämnar inte prövningstillstånd. Eventuellt tar media upp fallet. Politiker – under förutsättning av valtider – säger att så var djurskyddslagen inte tänkt att fungera.  Så börjar vi om igen. Och det är där vi är nu.

Detta är en debattartikel, de åsikter som framförs är skribentens egna.

Ridsport har nyligen berättat om ett uppmärksammat fall där djurförbud har delats ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden