Tema
5 december 2017 09:00
Ridsportplus

Ridsport granskar djurförbud

Djurförbud–  Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle få djurförbud. Jag trodde det var sådant som djurplågare fick. 
Så säger avelsprofilen Jörgen Folkesson i det reportage om djurförbud och dess följder som publiceras i pappersutgåvan av Ridsport. Här kan du även läsa bonusmaterial om fallet och vår granskning av djurförbud.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jörgen Folkesson fick djurförbud för snart tre år sedan, efter att i 38 år drivit uppfödning av hundratals connemaror och visat över 250 hästar per år.

Det är länsstyrelsen i Skåne som anser att Jörgen Folkesson ska ha djurförbud. Beslutet grundar sig främst i att myndigheten inte tycker att han har följt de förelägganden han fått sedan 2009.
Länsstyrelsen har sedan dess bland annat påvisat brister i tillsyn och omvårdnad av hästarna och sett att de saknar skydd mot väder och vind.
Dessutom har Jörgen Folkesson brustit i sin administration och inte ansökt om rätt tillstånd för djurhållning i tid.

Ibland har jag tänkt att det hade varit bättre att ha gjort något brottsligt, något kriminellt.

För Jörgen Folkesson har djurförbudet inneburit att myndigheterna tagit egendom för miljontals kronor när hästar omhändertogs. Ett livsverk i avelsarbete har gått om intet. Han har utöver detta också drabbats av oresonligt hat från omgivningen, förmedlat i första hand via sociala medier.
– Ibland har jag tänkt att det hade varit bättre att ha gjort något brottsligt, något kriminellt, förklarar Jörgen Folkesson i reportaget.

– Då hade jag fått en rättvis rätte­gång där mina bevis och vittnen hade räknats. Sedan hade jag kunnat avtjäna mitt straff, kommit tillbaka och fortsatt där jag slutade. Nu vet jag ingenting. Djurförbudet gäller tills vidare och kan bara upphävas om det som låg till grund för det bedöms inte kunna hända igen.

Hela det långa granskande reportaget om djurförbud finns att läsa i senaste numret av Ridsport, nummer 23-2017.

Läs hela intervjun med Folkesson här om livet efter djurförbudet (PLUS).

I arbetet med reportaget har Ridsports reporter Annelie Frank kommit över mer material än vad som fick plats i tidningen. Därför publicerar vi även ett antal bonusartiklar om granskningen av djurförbud här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden