Sverige
27 november 2017 22:19
Ridsportplus

Djurförbud: “En för stor fråga för en enskild tjänsteman”

BonusmaterialRiksdagsmannen Jan Ericsson är en av dem som är skeptiska till hur delar av systemet med djurförbud fungerar.
– En enskild tjänsteman ska inte på detta sätt råda över liv och död när det gäller djur, menar han och kallar det nuvarande systemet för rättsosäkert.

Djurförbud: “En för stor fråga för en enskild tjänsteman”
"En enskild tjänsteman ska inte på detta sätt råda över liv och död när det gäller djur. Det här är självklara rättssäkerhetsfrågor", menar moderate riksdagsmannen Jan Ericson som motionerat om . Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sverige har ett jämförelsevis starkt djurskydd, och det är få som har något att invända mot det. Djurskyddslagen är till för att skydda djur, men Ridsports genomgång visar att det i flera fall är svårt att hitta argument för hur djur ska besparas lidande genom de utfärdade djurförbuden.

I de här fallen är orsaken till djurförbudet ofta att djurägaren har haft svårt att ansvara för ett djur med allt som hör till. Det finns dock sällan något som tyder på att den som har fått djurförbud skulle utsätta djur för lidande genom att umgås med djur, arbeta med andras djur eller rida på ridskola – något som också är förbjudet för den som har djurförbud.

Det hjälper ju inte dem som drabbats av felaktiga eller rättsosäkra beslut om omhändertagande eller djurförbud

Det finns också det motsatta, alltså fall där argumenten för att inte ge djurförbud är vaga och där det kan tyckas att myndigheterna väntar alltför länge med att omhänderta djur som inte mår bra.
– Att djur inte omhändertas trots att de far illa, hjälper ju inte dem som drabbats av felaktiga eller rättsosäkra beslut om omhändertagande eller djurförbud, säger riksdagsledamoten och juristen Jan Ericson (M).

Det är riksdagen som stiftar lagar i Sverige, och Jan Ericson är en av dem har reagerat på hur utdelande av djurförbud går till genom att skriva en motion där han föreslår ökad rättssäkerhet vid sådana här fall.
– Ett beslut om djurförbud är en alldeles för stor fråga för en enskild tjänsteman att ta, säger Jan Ericson.
– Det kan ödelägga hela ekonomi för en djurägare, och en enskild tjänsteman ska inte på detta sätt råda över liv och död när det gäller djur. Det här är självklara rättssäkerhetsfrågor.

Djurförbud

Utdrag ur Jan Ericsons motion

”Lagen bör ändras så att djurförbud inte annat än i undantagsfall får verkställas innan det fastställts av domstol. Ett så ingripande beslut bör rimligen inte få tas av en enskild tjänsteman och verkställas innan man fått en chans till överprövning.”

En förändring med större rättssäkerhet vid djurförbud behöver inte alls innebära detsamma som att djurskyddslagen mildras eller att djur i Sverige får ett sämre skydd.
– Som jurist tycker jag alltid att rättssäkerhet är viktigt. Följderna av ett felaktigt beslut blir helt enkelt orimliga, och borde inte få verkställas utan rättslig prövning, säger Jan Ericson.

Riksdagen har ställt sig bakom det som står i motionen och har tillkännagett det för regeringen. Vad som händer med motionen nu återstår att se.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden