Världen
10 maj 2018 16:00

Dödliga viruset i Danmark under kontroll just nu

UppdateradDet aggressiva herpesviruset EHV-1 tycks just nu vara under kontroll i Danmark. En stor mängd nya prover visar fortsatt negativa resultat.

Dödliga viruset i Danmark under kontroll just nu
Läget verkar under kontroll i de länder som drabbats av EHV-1. Arkivbild: Istock

180514: Danska ridsportförbundet rapporterar i sin senaste uppdatering än en gång att inga nya fall av EHV-1 har konstaterats.

180510: De senaste veckorna ha flera utbrott av herpesviruset EHV-1 rapporterats i Frankrike och Danmark. Hästar har drabbats av neurologiska symptom och några har dött.

Tidigare i veckan kunde Danska ridsportförbundet rapportera att ”ett stort antal prover” hade tagits över hela landet och att inget hade visat på EHV-1. Nu har ännu fler resultat kommit  och inget av proverna, tagna till och med den 7 maj, visar på EHV-1.

”De många inlämnade proverna ger oss en mycket bra bild av situationen i Danmark just nu. Vi är naturligtvis väldigt nöjda över att det fortfarande inte finns tecken på spridning av den ”aggressiva” varianten av herpesvirus typ 1, som har hittats hos vissa besättningar på Fyn”, skriver Danska ridsportförbundet, Danska veterinärförbundet och Seges i ett gemensamt meddelande där de avslutar med att påminna hästägare om att hålla fortsatt kontroll på hästarnas temperaturer.

Även i Frankrike är läget till synes fortsatt stabilt och det finns inga bekräftade nya fall av EHV-1 sedan den 27 april, enligt L’Institut Français du Cheval et de l’Équitation.

Fakta om

EHV-1

  • EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:
    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden