Sverige
10 december 2019 08:04

Dokumentärserien Hästgården fälls av Granskningsnämnden

FällningdPrisbelönta dokumentärserien Hästgården samt flera inslag i Sveriges Radio med anknytning till serien fälls av Granskningsnämnden.

Dokumentärserien Hästgården fälls av Granskningsnämnden
Dokumentärserien fick mycket uppmärksamhet när den kom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Wavebreakmedia/Istock

Ridsport har i flera artiklar berättat om Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, Den sändes i tre delar i maj förra året och handlade om en ridlärare som i programmet anklagades för sexuella övergrepp på elever. Den vann förra året Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.

Nu fälls serien av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet. Nämnden anser att ridläraren var möjlig att identifiera, bland annat eftersom vissa av de medverkande deltog med sina egna röster och namn. Nämnden tycker inte att det fanns ”ett oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget i anmälarens privatliv”.

Samtidigt fälls inslag som handlade om Hästgården i Ekot, P1 Morgon och Klartext för brott mot kravet på opartiskhet. Nämnden menar att det i dessa inslag inte framgick att ridläraren nekade till anklagelserna, och detta gör att de bryter mot kravet på opartiskhet.

Det var ridläraren, som nu är avliden, som anmälde dokumentärserien till Granskningsnämnden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden