Avelsnyheter
8 april 2022 16:43
Ridsportplus

Doldisen som skapade OS-segraren

HingstporträttEn hingst med bara lite över 120 avkommor i hela Europa hade två Grand Prix-hästar med i Saab Top-10 i november, en av dem var OS-guldmedaljören TSF Dalera BB. Möt doldisen Easy Game.

Doldisen som skapade OS-segraren
Easy Game som 9-åring med den nederländska ryttaren Theo Hanzon Foto: Digishots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Easy Game är en trakehnerhingst med väldigt få avkommor – ändå återfinns han högt på WBFSH:s rankning av dressyrförärvare. Han förärver piaff och passage men har själv aldrig tävlat på Grand Prix-nivå. Bland avkommorna finns både en OS-guldmedaljör och flera framgångsrika avelshingstar.

Easy Game visar på Trakehnerförbundets spridning över nationsgränserna trots den slutna stamboken. Född i Nederländerna efter en trakehnerhingst som gav holländsk avel en rejäl dos mjukhet, elegans och elasticitet – Gribaldi. Undan ett sto från den danska underavdelningen till förbundet, som var fallen efter en av de tidigare väldigt tongivande hingstarna i dansk dressyrsport, Schwadroneur.

Easy Game föddes hos Flip och Jikkie Willemsen, men såldes tidigt till hingsthållaren Joop van Uytert som redan ägde fadern Gribaldi. Van Uytert, en av de första hingsthållarna att specialisera sig på dressyrhingstar, har en lång historik med trakehnerblod i sina hingstlinjer. Det är tack vare hans hingststation som många trakehnerhingstar haft större framgång på andra sidan gränsen till sitt hemland Tyskland. Han har haft hingstar som Balzflug och Partout innan han köpte Gribaldi som sin första egna hingst.

Gjorde ett starkt intryck

Joop van Uytert visade upp sin mörkbruna, mycket bogfria och stora unghingst Easy Game i oktober 2005 hos Trakehnerförbundet i Holstenhalle, Neumünster. Hingsten gjorde ett starkt intryck, han var högre än de flesta och gick mer på bakbenen än på alla fyra. Den enda som kunde hantera honom var Joop van Uytert, som hade honom i en longerlina.

Easy Game godkändes och Trakehnerförbundets dåvarande ordförande och ägaren av Gestüt Tasdorf, dressyrryttaren Petra Wilm, köpte halva hingsten från Uytert.

Easy Game stod sin första säsong som avelshingst på Tasdorf och de första fölen föddes 2007. Under fyra år fanns han i Tasdorfs program, för att sedan flytta till van Uyterts hingststation i Nederländerna 2010.

Under åren i Tyskland gör Easy Game en del starter i unghästklasser som 4-6-åring med Tasdorfs unghästberidare. Det går inte dåligt men det blir ingen kvalificering till Bundeschampionat och Easy Game är inte särskilt populär i aveln. Från avels-åren 2007-10 föds det lite fler än 40 föl, varav 23 nu har tävlingsresultat i Tyskland. På flera hingstvisningar visas han vid hand utan att vara skadad och djungeltrumman går, detta var tiden före sociala medier och mobilfilmer.

Efter Easy Games första säsong i Nederländerna 2011 föddes det 32 föl 2012. Här fortsätter hingstens utbildning och han tävlar nationellt upp till lilla rundan. Efter en kort utflykt till Belgien under två år – med en tänkt Grand Prix-karriär med Veronique Swagemakers – återvänder han 2017 till van Uyterts hingststation där han står än i dag.

Här finns en film på Easy Game under ryttare.

Dalera
TSF Dalera BB är Easy Games mest kända – och mest framgångsrika – avkomma. Foto: Roland Thunholm

TSF Dalera satte faderns namn på dressyrkartan

Trots väldigt få avkommor finns det en dotter ur hans allra första årgång som sedan 2018 verkligen satt sitt och med det faderns namn på dressyrkartan. TSF Dalera BB är en superkändis och den krönta drottningen av OS i Tokyo och EM i Hagen 2021. Stoet har tillsammans med Jessica von Bredow-Werndl vunnit 30 av 50 internationella starter i sin karriär. Nu är de på väg mot världscupfinal i Leipzig i april och frågan är om någon kan slå dem där.

Vid det här laget började det bli snack om den fantastiska hästen med långa öron.

Daleras möderne är inte späckat med prestationer, modern Dark Magic (e Handryk–Hokenstein) och mormor Daydream är båda statspremieston men där stannar det.

Dalera har ärvt det som påvisas i KWPN:s genetiska profil på Easy Game: exteriör präglad av uppförsbacke och hög skuldra, en elastisk bärig och kraftfull trav, vägvinnande skritt och en galopp  med påskjut och bärighet.

Jessica Von Bredow-Werndls sponsor Beatrice Bürchler-Kellers köpte Dalera när stoet var sju år på väg mot åtta. Och det var ingen enkel start, galoppombytena var gigantiska och följdes eller föregicks ofta av bocksprång.

Dalera hade gjort fyra starter som unghäst innan hon debuterade med Jessica som 9-åring. Som 10-åring, säsongen 2017, debuterade hon i nationella Intermediaire-klasser och sent det året vann ekipaget Louisdor-finalen, motsvarande Lövsta Future Challenge. Vid det här laget började det bli snack om den fantastiska hästen med långa öron.

Fakta

Millennium skapar ny hingstlinje

Millennium
Millennium Foto: LL-Foto

Sett till avtryck i aveln var det Easy Games mest kända son ur hans andra årgång som först presenterade honom för världen. Millennium – kolsvart och vacker som en dag, och en riktig snackishingst när han premierades 2010.

Som 2,5-åring blev Millennium reservsegrare och premiehingst i Trakehnerförbundet och samtidigt accepterad i flera andra tyska förbund.

Säsongerna som kom präglades av höga fölpriser och 2014 kan beskrivas som Millennium-året. Vid Trakehnerförbundets premiering blev fem söner accepterade med segerhingsten Sir Sansibar i täten. I Oldenburg blev Morricone segrare, i dag Millenniums kanske mest inflytelserika son. I Westfalen blev tre söner godkända med premiehingsten Milepoint i täten.

Och populariteten har hållit i sig, inte bara i flera olika tyska förbund utan även i Nederländerna.

Själv har Millennium tävlat en del men har inte någon stark sportkarriär än så länge. Hans avkommor går för höga priser på auktioner – det finns redan en bra bit över 500 avkommor och många tävlar.  Hingsten Morricone I går Grand Prix och tillhör den första årgången född 2012.

Ett exempel på hur framgångsrik Millennium varit i aveln är att det finns 78 accepterade söner till honom i olika förbund. Populariteten har dock delat avels-entusiaster i två läger, för eller emot, med lite av samma anda som drabbade Sandro Hit under hans mesta populära period; att han producerar vackra föl och unghingstar men kanske inte hästar för sporten.

Helsyskonembryo såldes för 17 000 euro

Året efter föder stoet Dark Magic 11 ett helsyskon, hingsten Dalerion. Dalera har dessutom två halvsyskon efter Millennium, som är son till Easy Game. Under 2020 gick det att bjuda på ett embryo, helsyskon till Dalera, som till slut såldes för 17 000 euro.

Easy Game har en godkänd son i KWPN, döpt till Hermès. Hingsten var uttagen till OS efter att ha debuterat i internationell Grand Prix som 9-åring tillsammans med Dinja van Liere. En administrativ teknikalitet hindrade dem från start och i stället blev det deltagande i Aachen med seger och en kvalificering till Saab Top-10 i Stockholm.

Om Dalera hade en besvärligare väg fram till Grand Prix så beskriver Dinja van Liere Hermès som en hingst som har lätt för allt, dessutom är han glad, snäll och ambitiös. Hermès inledde sitt tävlingsliv med att vara i final på UVM som 5-åring och ta brons som 6-åring. Han har 125 registrerade avkommor, däribland en godkänd son som heter Hey Henkie.

Kandidater till OS-podiet i Paris

Easy Games eftermäle går inte att summera än, de senaste fem åren har bara ett 30-tal avkommor fötts, fler än så krävdes inte för att ge världen TSF Dalera BB. Hermès är i början av sin karriär, kanske vi åter får se en Easy Game-avkomma på podiet vid OS i Paris 2024.

Fakta

Easy Game

 • Namn: Easy Game .
 • Född: 2003, 176 cm, e Gribaldi u Evita XII e Schwadroneur-Cannon Row xx.
 • Uppfödare: Flip och Jikkie Willemsen, Bergharen, Nederländerna.
 • Förädlingsgrad: 36,91 procent, inavelskoefficient 4,09 %. Den relativt höga inavelskoefficienten kommer i hög grad från Ibikus i tredje, fjärde och två gånger i femte led, jämnt fördelat på fäderne och möderne.
 • Moder: Evita XII (Trak f -98, uppf Bjarne Nørgaard) vann det danska stotestet och såldes senare 2001 på Trakehnerförbundets auktion. Hon såldes till Willemsens för 55 000 euro, då dräktig med Kaiser Wilhelm.
 • Meriter: Easy Game blev Elit 2014 och 2021 utsedd till årets hingst i Trakehnerförbundet.
 • Han är 29:a på WBFSH:s rankning av dressyrhingstar – trots bara tre tävlande avkommor.
 • Han ligger på 14:e plats bland de hingstar vars avkommor tjänat mest prispengar – mycket tack vare två avkommor i Saab Topp-10.
 • Förärvning: Piaff och passage i särklass, en ganska platt galopp. Easy Game är WFFS-negativ.

Godkända söner

 • Millennium Trak f -08 u Merle e Ravel, uppf Bettina Bieschewski.
 • Sir Easy Trak hingst f -08 u Sommernacht e Tuareg, uppf Heinrich Röttger.
 • Hermès KWPN f -12 u Bukkie e Flemmingh, uppf G Gijsbers.
 • Honoré du Soir Trak f -12 u Lara Croft e Latimer, uppf Marten Hillman.
 • Best Game KWPN f -14 u Briska II e Summertime, uppf Rene Franssen.
 • Louis ter Kwincke KWPN f -16 u D’Eerd ter Kwincke e Damon Hill, uppf AJL Slippens.
 • Avalon’s Easy Trak f -17 u Amida e Hibiskus, uppf Dagmar Spille.

Mest kända tävlande avkommor

 • TSF Dalera Trak sto f -07 u Dark Magic 11 e Handryk, uppf Silke Druckenmüller.
 • Hermès KWPN hingst f -12 u Bukkie e Flemmingh, uppf G Gijsbers.
 • Millennium Trak hingst f -08 u Merle e Ravel, uppf Bettina Bieschewski.
 • Honoré du Soir Trak hingst f -12 u Lara Croft e Latimer, uppf Marten Hillman.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden