Sport
2 oktober 2018 12:12

Dom om avstängningar har överklagats

AvstängningEn ryttare och en hästägare har överklagat domen om avstängning efter att ha tävlat med en häst som kunde ha varit smittbärare av abortvirus. Det blir nu Riksidrottsnämnden som får avgöra ärendet.

Dom om avstängningar har överklagats
Domen om avstängning har överklagats. Foto: Roland Thunholm

I början av september dömde Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd en ryttare till sex månaders avstängning från tävling och hästens ägare till nio månaders avstängning från deltagande i tävling och uppvisning (läs mer i tidigare artikel).

Bakgrunden till avstängningen är att ett sto på gården där tävlingshästen fanns kastade sitt föl fyra dagar innan ryttaren åkte för att delta i SM på Strömsholm. Prover visade senare att kastningen var orsakad av abortvirus, eller EHV-1, som är mycket smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom, som kan spridas vidare även av hästar som inte har symptom.

Inte offentligt

Överklagandet är inte offentligt, och Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i SvRF:s disciplinnämnd, har inte tagit del av det, men hon tycker att det generellt är bra med överklaganden.
− Att överklaga är bra om man känner sig felaktigt dömd eller har synpunkter som man inte tycker vi har tagit hänsyn till, säger hon.

− Jag välkomnar alltid en prövning hos Riksidrottsnämnden eftersom vi då kan kontrollera vår kvalité avseende våra tävlingsreglementen och övriga regler. Vi får samtidigt en prövning av om disciplinnämnden har gjort några fel eller felaktiga bedömningar, fortsätter Cecilia Tholse Rogmark.

SvRF ska svara

Det är inte disciplinnämnden utan Svenska Ridsportförbundet som får svara på överklagandet.
− Vi kommer att svara denna vecka, och vi hoppas att Riksidrottsnämnden precis som disciplinnämnden ser allvarligt på detta med smittskydd, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.
Riksidrottsnämnden väntas fatta beslut senare under oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden