Körning
29 juli 2019 10:00

Dramatik och guldregn när SM avgjordes

MästerskapÅtta färska svenska mästare i sportkörning, några veteraner, några nykomlingar.  Finaldagen av årets kör-SM på söndagen bjöd på en hel del överraskningar, en hel del dramatik och välförtjänt guldregn.

Dramatik och guldregn när SM avgjordes
Camilla Ahlberg prisad och glad för ännu ett SM-tecken. Foto: Eva Österlund

Den avslutande precisionskörningen hölls i mitten av Vaggeryds travbana. SM-kuskarna körde på gräs och övriga på grus.

Eftersom drygt hundra kuskar skulle köra långa, krävande konbanor, signerade Tony Andersson blev det till sist en ganska utdragen historia. Men den utmärkte speakern Albin Bohlin höll ihop det hela och lyckades skapa spänning hela vägen.

I klassen för enbet, ponny visade Emma Gustavsson och ponnyn Artemis hur den knepiga banan skulle attackeras. Bara nio fel – ett av dagens bättre resultat och fullt tillräckligt för att Emma också skulle bli totalsegrare och mästare.

Nu väntar snart ett VM för detta proffsiga ekipage, det kan hända vad som helst, både Emma och ponnyn verkar vara i storform.

Duktiga kuskar

Tvåa i denna klass, fylld av duktiga kuskar, var Andreas Sjöberg med svarta ponnystoet La Perla och trea Johny Sjödin med Why me, ponnyn som tidigare kördes av Karin Söderqvist.

I parklassen för ponnyer fortsatte gotländska hoppet Marika Strömberg att dominera. Hon är i ett fint flow just nu och gjorde ingen besviken även i precisionskörningen. Fullt ös från början.

Visst, några bollar föll men det hade ekipaget råd med. En övertygande seger och mästartitel till Marika som även hon är VM-kusk i år.

1. Emma
Emma Gustavsson, totalkoncentrerad på precisionsbanan I Vaggeryd. Groom Torbjörn Ankermark. Foto: Eva Österlund
3. Marika
Marika Strömberg mot SM-guldet i parklassen. Foto: Eva Österlund
4. Camilla
Camilla Ahlberg med SM-nerver under kontroll i finalkörning. Det blev guld. Foto: Eva Österlund
6. Cecilia
Cecilia Qvarnström kommer alltid tillbaka. Den här gången blev det silver tillsammans med SM-debuterande Bambillini. Camilla Lind tog bronset. Foto: Eva Österlund
7. Nelly
Nelly Harder Weijmar bäst i childrensklassen i sitt allra första SM. Foto: Eva Österlund
8 Nathalie
Nathalie Hellberg nöjd med sin första guldmedalj i sportkörning. Foto: Eva Österlund
9. Christina
Christina Aronsson tog SM-guld i paraklassen. Foto: Eva Österlund
10. Johan
Johan Herner fick ännu ett SM-guld med sig hem från Vaggeryd. Foto: Eva Österlund

Efter ponnyparen var det dags för enbetshästarna att göra upp. Innan finaldagen låg Johan Herner och Thomas Sjöberg väldigt lika och mästartiteln var en öppen fråga.

Men Johan klarade banan på bara 15 straff medan Thomas fick problem och därmed också alltför många rivningar. I det läget gjorde Cecilia Qvarnström ett ryck med SM-debutanten Bambillini och tog silverplatsen och Camilla Lind och Aramis hängde med och blev bronsmedaljörer.

Tråkigt för Thomas som visat storform i två av tre grenar men mycket välförtjänt för Johan som återigen blev svensk mästare. Just när han blev kallad till prisutdelning och SM-ceremoni körde han dessutom sina nya häst Abkaers Stuntman, till vardags kallad ”Kjelle”, till en tredjeplats i LA-klassen.

Tuffa damer

I parklassen var det tre tuffa damer, Camilla Ahlberg, Eva Ottosson och Amanda Krogstad. de två sistnämnda fick väl många bollar ner och Camilla tog sig förbi och blev årets svenska mästare i parkörning. Igen!

Parakusken Christina Aronsson tog förra säsongen över enbetskusken Ewa Nowéns fina russ Slåttergubbens Rufus. De två trivs tydligen mycket bra ihop för de presterade inte bara ett utmärkt dressyrresultat, en fin maratonkörning men också dagens enda felfria körning bland koner och bollar. Så fint kört och en så väl förtjänt mästartitel.

Ungdomarna levererade

De unga sportkuskarna levererar alltid. I childrensklassen var det den här gången Nelly Harder Weijmar som var allra bäst och i juniorklassen visade Nathalie så hög klass att det inte var någon tvekan om vart guldet skulle gå.

Även i young drivers-klassen fixade Elise Strauss och Kajsa Björnsdotter en härlig match som Kajsa till slut vann. Visst finns det återväxt i den här sporten.

Fakta

Svenska mästare 2019 i sportkörning

Enbet, häst: Johan Herner, O’man, Krika Hästsportförening.

Par häst: Camilla Ahlberg, Carat, Dixie, Echo, Weiss, Trollhättans Ridklubb.

Enbet, ponny: Emma Gustavsson, Artemis, Vinslövs Ryttarförening.

Par ponny: Marika Strömberg, Albin JSA 674, Exact 630, Pusers Mazarin,  Hemseortens Ridklubb.

Children: Nelly Harder-Weijmar, Gnistans Okkii, Hemseortens Ridklubb.

Junior, ponny: Nathalie Hellberg, Sibelle, Dalby Ryttarförening

Young Drivers: Katja Björnsdotter, There she is SN, Blekinge Körsällskap

Paraklass: Christina Aronsson, Slåttergubbens Rufus, Lahjolmsortens Ryttarförening

Tyvärr kom övriga lite i skuggan av SM-kuskarna men det fanns en hel del att glädja sig åt på grusbanan. Inte minst att Linnea Kristansen är tillbaka i god form, den här gången med en andraplats i medelsvår klass. Segrare här var Lotta Elgemark med Ismita. Segrade i den medelsvåra ponnyklassen för par blev Ia Stangeryd med sitt läckra russpar Joel och Trusst me. Bland många andra. Totalt gjordes över hundra starter i Vaggeryd i helgen.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-