Avelsnyheter, Ponny
25 september 2022 20:57
Ridsportplus

Dramatisk väg mot andra titeln för Tomacs Belle

ChampionatFörst hoppade ryttaren av championatet. Sedan fastnade "Bell" i transporten på väg mot ungponnyfinalen i Vetlanda. "Vi trodde hon hade brutit ryggen och att det var avlivning som gällde," säger segerponnyns ägare Alexandra Oddson.

Dramatisk väg mot andra titeln för Tomacs Belle
Tomacs Belle och Stella Lärk firar segern med ett ärevarv. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tomacs Belle (SNF sto f 2015 e Stackarps Diplomat-Sörbys O´Boy, uppf Margita Persson/Tomacs Stuteri, äg Alexandra Oddson) försvarade sin titel från förra året och 7-årschampionatet i hoppning, kategori C hos Vetlandaortens Ryttarförening på söndagen.

Men det var en minst sagt krokig och dramatisk väg till titeln.

Först hoppade stoets ryttare av en månad innan championatet och Stella Lärk ryckte in med kort varsel och efter att ha ridit 7-åringen bara en handfull gånger.

Släpet hoppade till

Sedan blev resan från ägaren Alexandra Oddson i Hjärnarp, Stuteri Bjällergården, dramatisk så att det räckte och blev över.
– Vi hade lämnat av en 4-åring vi hade med oss på ett annat ställe. Allt gick bra när vi började köra vidare med ”Bell”. Men plötsligt kände jag hur hela släpet hoppade till, säger Alexandra Oddson.

Det visade sig att Bell hade fastnat under bommen fram i transporten.
– Bommen låg över hennes rygg och hon bara skrek. Jag har aldrig hört en häst skrika på det sättet, säger Alexandra Oddson.

Det blev ett febrilt arbete för de inblandade med att försöka få loss stoet. Sprintarna satt fast och till slut fick stoets ägare börja demontera inredningen bakifrån i släpet och hästen kom loss.
– Vi trodde hon hade brutit ryggen och att det var avlivning som gällde. Men vi fortsatte till Vetlanda, skrittade och travade henne lite för hand och sedan provade vi att sätta på sadel, säger Alexandra Oddson.

Kände sig för

Till slut provade de också att låta ryttaren sitta upp och känna sig för.
– Visst var hästen lite tagen, men hon ville ändå hoppa och vi sa att de fick gå in och göra första rundan, men avbryta direkt vid minsta tvekan eller så från Bell, säger Alexandra Oddson.

Allt gick bra, poängen blev fina men sista hindret föll. Dagen efter, på söndagen, var det dags för andra rundan. Då hoppade stoet ännu bättre och kunde koras till segrare i 7-årschampionatet, precis som förra året som 6-åring.
– Och hon gick rakt in i transporten efter olyckan som om inget hade hänt, säger Alexandra Oddson om stoet som hon köpte som 1-åring.

Rider själv

Till vardags rider och tränare hon Bell själv, och nu är tanken att hon ska betäckas nästa år. Förutom sina två segrar i championatet har hon vunnit SM för new forest.
– Så vi tycker nog att hon har visat vad hon kan, säger Alexandra Oddson som totalt har fyra ston hemma på sitt stuteri.

Top Points 4 Me
Top Points 4 Me och Izabel Andersson på väg mot seger i 6-årschampionatet. Foto: Yvonne Karlsson
Dj Marigold
Bland katergori D-ponnyerna i championatet för 5-åringar gick segern till DJ Marigold och Lisen Andersson. Foto: Yvonne Karlsson

6-årschampionatet i hoppning vanns av Top Points 4 Me (ASRP val f 2016 e Top Silvio Hästak RP 180–Casper, äg/uppf Camilla Bäck), riden av Izabel Andersson.

5-åringar

I championatet för 5-åringar gick segern i kategori D till DJ Marigold (ASRP sto f 2017 e Dirco Hästak-Bokkesprong Czardas, uppf Djuvanäs Stuteri, Anki Kvarnstrand, äg Ann-Christin Kvarnstrand) riden av Lisen Andersson. I kategori C vann Kulltorps Tindra (SWF sto f 2017 / e Kulltorps Arkitekt-Paddock Camargue, uppf Mats Olsson, äg Karin Olsson), riden av Ida Nilsson.

Under helgen avgjordes också ungponnychampionaten i dressyr samt riksfinaler för 3- och 4-åringar. Dessutom utsågs Årets ponny. Information om detta kommer.

Resultat

Mer information hos Svenska Ponnyavelsförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden