Sportnytt
3 mars 2020 17:11

Dressyrryttare ville starta häst med sår i munnen

AvstängdRyttaren kom till tävlingen med en häst som hade ett större jack i munnen. Ryttaren stängdes av från att starta och får nu två månaders avstängning från allt tävlande. ”Ryttarens beslut att tävla med denna munskada måste anses så allvarligt att endast avstängning kan komma på fråga” skriver disciplinnämnden.

Dressyrryttare ville starta häst med sår i munnen
Överdomaren hittade skadan vid en kontroll. Bilden är tagen vid bettkontroll på en tidigare tävling. Foto: Roland Thunholm

Det var på en dressyrtävling i södra Sverige i höstas som en överdomare vid munkontroll upptäckte att en häst hade ett större jack i munnen på en häst. Ryttaren stängdes av och hästen fick startförbud.

Överdomaren skrev i sin anmälan till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd att hästen var tydligt öm av sitt djupa jack. Överdomaren hade också frågat ryttaren hur hen kan rida på hästen när den ser ut så här i munnen. Ryttaren har enligt överdomarens uppgift svarat att hen inte hittat något bett som passar samt att ekipagets tränare sagt att det är okej att tävla, eftersom det inte blöder.

Förbundsveterinär Peter Kallings har tittat på bilder på skadan. Utifrån bilderna har han bedömt att det tar minst tre veckor för att läka den akuta skadan, förutsatt att man avlastar ytan och inte använder bett som trycker på samma ställe, men minst tre månader upp till sex månader eller ett års läkningstid för att återfå normal vävnad.

Disciplinnämnden skriver att skadan bevisligen har uppkommit genom ridning och för hårt tryck mot mungiporna under för lång tid.

”Det är uppenbart att ryttaren innan tävlingen varit medveten om hästens skada i munnen, men av någon outgrundlig anledning bedömt detta som ärrvävnad och hudflikar. Ryttarens beslut att tävla med denna munskada måste anses så allvarligt att endast avstängning kan komma på fråga” skriver nämnden.

Avstängningen innebär att den avstängda under två månader inte får delta i tävling, uppvisning eller utöva uppdrag eller delta i annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet, såsom att vara ledare, funktionär eller liknande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden