Dressyr
24 mars 2019 16:06
Ridsportplus

Dubbelsegrande Jacob Nørby Sørensen: ”Surrealistiskt”

InternationelltJacob Nørby Sørensen har haft en helg han sent kommer att glömma på det trestjärniga internationella meetinget i Ypäjä, Finland. Med Ellegaardens San Droneur vann han lilla rundan och med Grand Prix-debutarande Moegelbjergs Romeo vann han söndagens kür: "Det känns helt overkligt," säger ryttaren.

Dubbelsegrande Jacob Nørby Sørensen: ”Surrealistiskt”
UVM-finalisterna Jacob Nörby Sörensen och Ellegaardens San Droneur i Falsterbo i somras. Arkivbild: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En lång tävlingsvecka börjar gå mot sitt slut för Jacob Nørby Sørensen när Ridsport når honom efter söndagens succé i Finland.
– Jag sitter och väntar på färjan, säger han och låter trött och glad samtidigt.

Jag hade verkligen inte räknat med att vinna i Grand Prix-debuten med en 9-åring. Jacob Nørby Sørensen.

Han har vunnit både lilla och stora rundan på det internationella trestjärniga meetinget i Ypäjä på söndagen.
– Det känns… surrealsitiskt att vinna båda, säger han.

Att han hade något på gång har märkts under hela meetinget. Det blev bland annat en andraplacering i lördagens Grand Prix tillsammans med Moegelbjergs Romeo (DWB hingst f 2010 e Blue Hors Rush Hour-Blue Hors Don Romantic, uppf Jytte & Hans Knudsen, äg Gunnarlunda) på lördagen. Det var 9-åringens debut i Grand Prix.

På söndagens följdes detta upp med en seger i Grand Prix kür med tio starter efter att ekipaget hade fått 74,210 procent och placerats av etta av samtliga domare.

”Så lätt att rida”

Ekipagets kür är till till musik ur filmen Karate Kid och galoppombytena, piruetterna och passagen föll domarna särskilt väl i smaken.
– Jag hade verkligen inte räknat med att vinna i Grand Prix-debuten med en 9-åring. Men den här hästen är superfin.

– Han har bra skritt, trav och galopp och han har så lätt för sig. Och han är så lätt att rida, han går in och gör sitt jobb, säger Jacob Nørby Sørensen om hingsten som mäter runt 1,80 i mankhöjd.

Ridsport,hdressyr.
Märit Olofsson Nääs och Strolchi. Bilden är från en annan tävling. Arkivbild: Roland Thunholm

Märit Olofsson Nääs och Strolchi blev trea i küren med 70,635 procent.

Helsingborgsbaserade Jacob Nørby Sørensen, som började tävla för Sverige internationellt i somras, har ridit Moegelbjergs Romeo i ungefär tre år och nu är målet att rida SM med hingsten senare i år.
– Han behöver bli lite starkare, så det ska vi träna på. Det är ju en stor häst. Sedan kanske vi kan bygga ut vår kür med lite mer svårigheter, nu har den inte så hög svårighetsgrad.

Vann lilla rundan också

Som om inte kürsegern var nog vann Jacob Nørby Sørensen även finalen i lilla rundan på söndagen. Detta tillsammans med Ellegaardens San Droneur (DWB hingst f 2011 e San Amour I-de Noir 3, uppf Stine Imhoff Thestrup, äg Gunnarlunda).

Denna final reds i Intermediate I och hade nio starter. San Droneur slutade på 70,235 procent. Märit Olofsson Nääs blev fyra med Quintana på 65,294 procent.

Nu väntar en långa resa hem till Helsingborg med nattfärja från Finland till Sverige i natt och sedan ungefär nio timmars körning hem.
– Men det blir nog lite firande med en öl på färjan i natt, säger Jacob Nørby Sørensen .

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden