Hoppning
14 november 2021 17:08
Ridsportplus

Edwina Tops Alexander: ”Behövde aldrig tvivla på honom”

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända ryttare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Här är hästarna som betytt lite extra för Edwina Tops Alexander.

Edwina Tops Alexander: ”Behövde aldrig tvivla på honom”
Itot du Chateau är den häst som betytt mest för Edwina Tops Alexander. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som betytt mest

Itot du Chateau (f -96 e Le Tot de Semilly–Galoubet A) var i toppsporten med mig under sju år. Itot gick två OS och ett VM. Vi vann två Global Champions Tour på raken. Han kunde hoppa på liten yta eller stor, på gräs eller grus.

Vi köpte honom 2008 och jag tror att omvärlden underskattade honom, även om vi aldrig gjorde det. Jag hade bara haft honom sex månader före OS och han var den enda som gick dubbelnolla i Hongkong.

Itot var väldigt självsäker och väldigt lycklig när han fick vara på arenan. Han gjorde alltid sitt bästa, jag behövde aldrig tvivla på honom.

I dag är han 25 år och går i en lösdrift med ett litet hus där han kan gå in när det blir för varmt. Han är väldigt lycklig.

En annan häst som betytt mycket är Pia-Lotta. Hon var inte så lätt att rida, men hon var underbar, mjuk och snäll. Hon var min karriärstartare, med henne fick jag smak för den verkliga sporten. Pia-Lotta är 30 år men ser fantastisk ut. Hon bor i Frankrike, men hon ska hem till oss. Vi har fått 13 fina avkommor efter henne.

Titus-edwina-tops-alexander-3a-gbg-trophy
Den mest komplicerade var Titus. Foto: Jan Gyllensten

Den som varit mest komplicerad

Jag red massor av komplicerade hästar mellan jag var 15 och 18 år. Men när det gäller komplicerade hästar i toppsporten tar Titus (f -00 e Lancelot–Rex Magna xx) priset. När vi köpte honom sa säljarna att man måste longera honom länge innan man sitter upp, och sedan springa in till hästen och hoppa upp i farten. Men jag tänkte att så där kan vi inte hålla på, tog fram en pall och satt upp – sedan ramlade jag av. Under en tävling i Basel 2015 hamnade jag framför sadeln och blev sittande där i säkert fem minuter. Baren var precis ovanför och alla skrattade, jag med. När jag lyckades dunsa tillbaka i sadeln tänkte jag att jag skulle fortsätta, men då tappade jag stigbygeln som flaxade och hästen bara stack. Men vi kom trea i Göteborg och tvåa i Doha.

Tequila-sgb0753
Lintea Tequila var den största överraskningen. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Den största överraskningen

Vi trodde att Lintea Tequila (f -03 e Campbell 5–Corrado II) skulle passa för 1,45-klasser, men på en tävling gick det inget vidare. Då fick vi för oss att anmäla henne till en större klass och det gick jättebra.

Tequila är så rolig för hon är en riktig fighter. Hemma travar hon runt lite lugnt men på tävlingsbanan blir hon en panter och svassar runt och sträcker på benen. Hon har stora, vackra ögon. Med henne har jag vunnit en Grand Prix och ridit OS i Rio.

Tequila är väldigt speciell – och hennes förmåga var klart undervärderad.

Fakta

Edwina Tops Alexander

Edwina-alexander-tops1-150228-rt
Edwina Tops Alexander Foto: Roland Thunholm
  • Tävlar för Australien men bor i Nederländerna.
  • Har deltagit i fyra VM och fyra OS
  • Har vunnit GCT-serien totalt två gånger.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden