Fälttävlan, Ridsport Play
14 januari 2020 13:02

Efter karriären: Mister Poohs nya uppdrag

Proffsig guideDet har gått fem år sedan en senskada satte stopp för landslagshästen Mister Poohs tävlingskarriär. Men någon latsida är det inte tal om för hästen som gått både OS, EM och VM med Niklas Lindbäck i sadeln. Spana in filmen när den nyblivne 20-åringen lär upp en ny generation fälttävlansryttare.

Efter karriären: Mister Poohs nya uppdrag
Fälttävlansryttaren Niklas Lindbäcks tidigare stjärna Mister Pooh ligger inte på latsidan trots att han är mångårig pensionär. Här syns han i mitten när hela familjen Lindbäck-Franzén är på väg ut i skogen på nyårsritt. Pappa Niklas och Gustav på Focus Filiocus, Malcom på Mister Pooh och mamma Charlotte Franzén på Junior. Foto: Roland Thunholm/Privat

Karriären för fälttävlansryttaren Niklas Lindbäcks landslagshäst Mister Pooh (SWB val f 2000 e Majim G-Tammerfors xx, uppf Stall Pooh, ägare Niklas Lindbäck, Charlotte Franzén, Annika Wulff, Mårten Johansson, Karna och Magnus Pommer) fick ett abrupt slut på en landslagsträning för snart fem år sedan.

Sedan dess lever han som glad pensionär i lösdriften hemma hos Niklas Lindbäck och Charlotte Franzén i Munka-Ljungby i Skåne.

– Han går tillsammans med shettisen Bamse och Mr Newmarket som är en före detta galoppör. Mister älskar mat och är helnöjd med sin fria tillgång på hö. Ibland leker han lite väl vilt, senast igår drog Mister några vändor i hagen så man började undra om han ligger i träning inför Badminton, berättar Charlotte Franzén för Ridsport.

Guidar sönerna

Men Mister har också ett nytt uppdrag på gården som han tar sig an på största allvar och inte minst med stor försiktighet. Den 168 centimeter höga valacken är just nu i full färd med att lära Niklas och Charlottes söner, fyraårige Malcom och treårige Gustav att rida.

-Vi skojade lite om att han skulle få bli Malcoms läromästare när han blev fem år. Men det blev att han tjuvstartade redan nu som fyraåring, han är väldigt intresserad av hästar och Mister är alltid lugn, trygg och säker, en alldeles otrolig individ, säger Charlotte Franzén.

– Han var väldigt försiktig i början och vågade knappt trava med de små på ryggen, men det är vi bara tacksamma för! Mister är en häst som gjort så otroligt mycket för både mig och Niklas, och han är fortfarande högt älskad och kung i stallet, säger Charlotte Franzén.

Missa inte när fyraårige Malcom och Mister Pooh trimmar tillsammans med 76-åriga farmor Annika Wulff och hennes Mr Newmarket.

Niklas Lindbäck-mister Pooh120730 Rtwb
Niklas Lindbäck och Mister Pooh på OS i London 2012. Laget slutade på fjärdeplats och Niklas och Mister Pooh på en individuell 18:e plats. Foto: Roland Thunholm
Niklas Lindbäck vann på Friends 2014 med Mister Pooh.
Niklas Lindbäck och Mister Pooh segrade i Sweden International Horse Shows premiärtävling för inomhusfälttävlan i Friends arena. Foto: Roland Thunholm
20171018_lindbackmrpooh_rolandthunholm
Mister Pooh kom till Niklas Lindbäck när han var tre år. Efter det tillhörde han toppen i årgångschampionaten som 4-, 5- och 6-åring. Karriären fortsatte sedan med guld på unghäst-VM, två SM-guld, två världscupsegrar, en femteplacering i Badminton, en fjärdeplats i lag på OS i London 2012, EM-silver i lag i Malmö 2013 där ekipaget blev fyra individuellt. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden