Fälttävlan
29 november 2022 11:24

Efter olyckan: Nicola Wilson hjälper andra ryttare att lyckas

Vägen framåt"Där och då visste jag att mina dagar som fälttävlansryttare var över." Det säger OS-ryttaren Nicola Wilson som skadades allvarligt efter ett rotationsfall i Badminton i våras. Efter lång rehabilitering öppnar hon nu upp sin egen toppanläggning, där hon vill hjälpa andra ryttare att nå sina drömmar och mål.

Efter olyckan: Nicola Wilson hjälper andra ryttare att lyckas
"Det känns bitterljuvt", säger OS-ryttarna Nicola Wilson. Foto: FEI/Richard Juilliart

Den brittiska OS-ryttaren Nicola Wilson skadades illa efter ett rotationsfall i terrängen med sin JL Dublin i den femstjärniga klassen i Badminton i maj. I det ögonblicket tog hennes karriär som fälttävlansryttare på toppnivå slut för alltid. Men Nicola Wilson är inte den som kastar in handduken – efter månader av rehabilitering satsar hon nu på att arbeta som mentor och tränare för att hjälpa andra ryttare att lyckas. Det rapporterar Eventing Nation som har varit och träffat Nicola Wilson på hennes gård i Yorkshire.

Det hon minns är att allt gick väldigt fort när den ödesdigra kraschen inträffade vid hinder 27. JL Dublin kastades runt och landade med full kraft på sin ryttare samtidigt som det blev helt tyst runt omkring. Hästen rullade över och ställde sig upp – men det gjorde inte Nicola som låg kvar till synes livlös.

Suddiga minnesbilder

Hennes första minne är från sjukvårdstältet på tävlingen innan hon fördes till Southmead Hospital. Där intensivvårdades hon i 19 dagar medan läkarna undersökte det som visade sig vara en skada på ryggmärgen. Minnena av den traumatiska olyckan i övrigt är suddiga.
– Där och då visste jag att mina dagar som fälttävlansryttare var över, säger Nicola till Eventing Nation.

Inte någon gång sedan olyckan har hon visat några tecken på att hon tycker synd om sig själv i sociala medier. Även om det har varit en oerhört svår tid, har alla inlägg präglats av stor positivitet. Nicola är också väldigt tacksam över att hennes häst klarade sig utan skador.

– Jag var förvånad över att jag inte fick panik när jag inte hade någon känsel, och hur accepterande jag var inför det. Jag antar att min främsta tanke var att rehabilitera mig för att kunna fungera så bra som möjligt. Jag hoppades bara att jag kunde få en livskvalitet där jag kunde försörja och leva ett fint liv, fortsätter hon.

Topphästarna rids av andra

Det har varit en lång och mödosam väg tillbaka för Nicola, som drabbades av flera frakturer i ryggen samt förlorad känsel och rörelseförmåga i armar och ben. Efter den långa rehabiliteringen kan hon nu röra armar och händer och kan även gå själv med stöd.

När hon slutligen fick komma hem från sjukhuset i mitten av september började hon fundera över vad hon skulle göra härnäst. Här fanns en toppanläggning byggd för tävlingshästar, men utan tävlingshästar. Under hennes rehabilitering fick JL Dublin nämligen fortsätta sin karriär med Tom McEwen, silvermedaljören från Tokyo, medan framtidsstjärnan Coolparks Sarco numera rids av landslagsryttaren Piggy March. Några av de yngre hästarna reds fortfarande av hemmaryttaren Robyn Grey vid hemkomsten, men i övrigt skulle inget bli som förut.

Snart dök det upp en idé om att göra sig själv tillgänglig för ryttare som sökte en bas där de kunde träna och tävla under guidning av en toppryttare. Något som inte hör till vanligheterna.

”Vi kan systemet”

– Min egen tävlingskarriär var slut på grund av en livsavgörande olycka, men jag kände mig lyckligt lottad som kunde fortsätta genom att hjälpa andra att nå sina drömmer och mål, på samma sätt som jag själv har fått hjälp och träning, säger Nicola, som driver gården tillsammans med maken Alistair.

– Vi har faciliteterna och vi kan systemet. Vi kan jobba med markarbetet, hoppningen och terrängträningen. Vi har massor av backar där vi kan träna styrka och anläggningen är byggd för mig själv och min träning mot femstjärniga tävlingar och mästerskap. Det är väldigt synd om det inte kommer till användning, och jag vill väldigt gärna vara en så engagerad mentor och tränare som möjligt.

Efter att hennes egen karriär abrupt tagit slut, har hon hittat en möjlighet att hjälpa andra att starta deras karriärer.
– Det är bitterljuvt, men jag kan inte själv längre. Jag är där jag är och jag vill göra det bästa av det. Jag vill göra något som är positivt i stället för att gräma mig och vara negativ.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden