Hästägartips
19 augusti 2018 13:19
Ridsportplus

Efter torkan: Agronomen fodertipsar inför hösten

Ta vara på vartenda stråHur ska vi hålla hästarnas magar i trim i höst och vinter? Nya utmaningar väntar hästägare efter denna torra sommar – här berättar agronomen och Hushållningssällskapets hästrådgivare mer.

Efter torkan: Agronomen fodertipsar inför hösten
Spara på fodret genom att låta hästarna äta i foderhäckar eller genom fodernät. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Agronom Margareta Bendroth är hästrådgivare vid Hushållningssällskapet Sjuhärad. Hon får många frågor från oroliga hästägare om hur höstens foderstat ska se ut.

    Finns det något man kan göra redan nu?
    – Ja, låt gärna hästarna gå kvar ute på bete så länge som möjligt, framför allt om det finns tillgång till naturbete, och slå åkermarksbetena om det går.

    Kan du tipsa om alternativa foder?
    – Tänk utanför boxen och ta till vara sådant man annars inte hade reflekterat över som hästfoder. Hästar behöver inte ha full näring i alla givor de får, utan till exempel sly kan bli ett utmärkt komplement till näringsrikt hö. Det blir ett foder, något att tugga på och en distraktion.

    – Om det finns sly med blad, är rådet att samla det nu och spara till hösten. Även vass går att använda och torkade nässlor äter hästarna gärna.

    – Eftersom tillväxten av säd kom av sig har många lantbrukare skördat den som helsädesensilage. För vissa hästar kan det vara ett kraftigt foder, men de flesta hästar tål det. Det blir som ett kombinerat kraftfoder och hö. Men det är viktigt att göra en foderanalys för att ta reda på näringsinnehållet, så att det kombineras med något som inte är lika näringsrikt.

    – Andra ovanliga foderslag man kan ge hästar är gräsfröhalm och ärthalm. Det är samma sak här, en foderanalys ger kunskap om vad man utfodrar med.
    – Öka andelen betfor i foderstaten.

    Heap Of Ripe Carrots.
    Morötter kan vara bra för magen – läs mer i faktarutan nedan. Foto: iStock

    Vad kan man göra mer än att välja annorlunda foder?
    – Var rädd om vartenda strå, det är slöseri att trampa ner foder i marken eller låta hästarna kissa på det. Minska foderspillet genom foderhäckar, nät eller använd foderbord om det finns.

    – När det gäller strö, bör det bestå av sådant som inte går att äta. Vid halmbrist kan man i stället testa att använda träpellets. Till lösdriftsstall kan man pröva med sand.

    Dressyr
    Margareta Bendroth, agronom. Foto: Roland Thunholm

    Många måste köpa grovfoder från olika håll. Hur ska man lösa övergången mellan de olika partierna?
    – Hästar brukar behöva minst tre veckor på sig att vänja sig vid ett nytt foderparti, även om många kan klara en snabb övergång utan alltför stora problem.

    – Försök att ta hem allt grovfoder, eller i alla fall så många olika partier som möjligt, och ge hästarna lite av varje ur dem redan från början. Det bör minska risken för problem i mag-tarmsystemet. Annars är ett par dagars eller en veckas övergång bättre än inget.

    Kan vi lära oss något av denna torra sommar?
    – Ja, rent allmänt tycker jag att hästägare behöver ha bättre framförhållning vad gäller grovfoder. Beställ i tid och upprätta kontrakt med en leverantör, eftersom stamkunder brukar ha företräde vid brist.

    – Det är bara att inse att i krislägen går produktionsdjurens behov i första hand och hästarna kommer längre ner på prioriteringslistan, och då får de som inte är stamkunder problem.

    – Sedan kan jag inte låta bli att reflektera över att så många hästar faktiskt ser ut att klara det sämre betet alldeles utmärkt. De har förvånansvärt bra hull, trots att de går i hagar med bränt gräs. Gräset behåller näringen länge, det är bara vattnet som torkat bort ur det.
    – Kanske är det också så att hästarna inte behöver fullt så mycket näring som vi tror. Många har nog dragits med överhull.

    Förstoppning

    vanligt just nu

    Veterinär Anna Bohlin, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, berättar att man har fått in en hel del hästar med förstoppning denna sommar.

    • Normalt får hästar sällan förstoppning på bete, men eftersom gräset är så torrt blir hästarna lätt uttorkade.

    • Minska risken för förstoppning genom att vara väldigt noggrann med vatten till dem hela tiden.

    • Salt är också viktigt. Mash och kanske även morötter kan behövas i vissa fall.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 15/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden