Sportnytt
10 maj 2018 10:09

Efter världsettans ritter: FEI ser över regler om spöanvändning

SpödiskussionFEI:s fälttävlanskommitté kommer att se över reglerna om överdriven användning av spö, efter Oliver Townends ritter i Badminton förra helgen. Det meddelar en talesperson för FEI till Ridsport.

Efter världsettans ritter: FEI ser över regler om spöanvändning
Oliver Townend är anledningen till diskussionen. Arkivbild: FEI/Libby Law

Världsettan Oliver Townends ridning i Badmintons terrängmoment har lett till många reaktioner. Filmklipp visar hur han använder spöet upprepade gånger, och hårt, på båda sina hästar. Domarna i FEI:s Ground Jury delade ut en muntlig varning och Townend själv har gjort avbön.

Kritik mot beslutet att tilldela en muntlig varning och inte ett gult kort har framförts från flera håll. Hemsidan Horse Canada skriver att Townend också fick en varning i maj förra året, och hade båda dessa varningar i stället varit gula kort skulle Townend automatiskt få en avstängning på två månader.

Tagit till sig av kritiken

Ridsport har frågat FEI hur domarna avgör när ett gult kort ska delas ut, och när det stannar vid en varning.
Svaret är att det avgörs från fall till fall av domarjuryn, Ground Jury, på plats, och det beslutet kan inte överklagas.
”Muntliga varningar förs upp på listan för sanktioner mot ryttare, och står kvar på listan i tolv månader. Listan sänds till de tekniska delegaterna före varje tävling och fungerar som en observationslista” skriver FEI:s talesperson till Ridsport.

Men det är också tydligt att FEI har tagit till sig av kritiken mot det milda straffet för Townend.
”FEI:s fälttävlanskommitté kommer att göra en översyn av reglerna om överdrivet användande av spö inom fälttävlan” lovar FEI:s talesperson.

BHS regerar

Towneds ridning och agerande har skapat stora rubriker och diskussioner, inte minst i sociala medier. I Townends hemland England har hästvälfärdsorganisationen British Horse Society, som var Badmintons välgörenhetsorganisation 2018,  reagerat och meddelat att de ska ta saken vidare med FEI.

”BHS arbetar hårt för att främja förebyggande av plågeri och skada på hästar (…) Vi kan inte ha överseende med Oliver Townends beteende under helgen, och vi kommer att upplysa FEI om vår oro”, lyder ett uttalande från organisationen, rapporterar Horse and Hound.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden