Fälttävlan
7 maj 2018 14:57

Oliver Townend ber om ursäkt

UttalandeOliver Townend, nybliven världsetta på rankningen, varnades i helgen efter terrängen i Badminton. Nu ber han om ursäkt.

Oliver Townend ber om ursäkt
Oliver Townend behåller sin position som världsetta. Arkivbild: FEI/Libby Law

Brittiska Oliver Townend vann så sent som förra helgen fyrstjärniga Kentucky och toppar numera världsrankningen i fälttävlan. I lördags tilldelades han en varning av ground jury för att ha överanvänt sitt spö vid terrängritterna på sina hästar Cooley SRS och Ballaghmore Class under Badminton. Efter inspektionen på söndagen fick Townend klartecken att starta banhoppningen och slutade som tvåa och femma.

Enligt Horse and Hound kommenterade Oliver Townend varningen en första gång efter tävlingens slut i en intervju.
”Kentucky förra helgen kändes fantastiskt och smidigt för mig, och jag vann det. I går fick jag kämpa hårt. ‘ I can win prettily and I can win ugly’ och det är därför jag är sju gånger brittisk nummer ett och just nu världens nummer ett. (…) Om du är på toppen kommer alltid någon att försöka trampa på dig.”

Två uttalanden

I gårdagens officiella uttalande var det en mer ödmjuk ton, enligt H&H: ”Jag är medveten om att det har varit negativa kommentarer om min ridning i går, och jag ber om ursäkt helt och hållet om det såg dåligt ut”, sa Oliver Townend då.

Slutligen ber han i dag än en gång om ursäkt i ett uttalande på bland annat Facebook. ”Efter att ha tittat på mina Badminton-terrängrundor för första gången när jag kom hem i går kväll är jag så besviken och upprörd över hur jag red. Det såg inte bra ut och jag vill inte se ut så”, skriver Townend och betonar att han fullt ut accepterar den varning han fick.

Han ber vidare om ursäkt till alla yngre, som han ska vara en förebild för, och skriver avslutningsvis att han älskar och lever för sina hästar och att han är stolt över dem alla.

Efter ett par timmar har uttalandet fått nära 500 kommentarer, varav flera kritiserar Townends ridning och agerande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden