Sverige
28 mars 2022 15:52

Efterlyses: Hästar med avvikande hårväxt

HårigtI ett pågående forskningsprojekt tittar SLU närmare på hästars hårväxt och vilka genetiska faktorer som styr hårtillväxten - ett projekt som kan ge viktig kunskap även om sjukdomar som ger oönskat håravfall hos människor. Nu letar man efter hästar som har "avvikande hårväxt", som mustasch eller skägg.

Efterlyses: Hästar med avvikande hårväxt
Nu efterlyser SLU hästar med avvikande hårväxt till ett forskningsprojekt. Foto: Jeanette Flensburg

SLU skriver att projektet, som pågått under flera år, hoppas ge kunskap om vilka genetiska faktorer som styr och reglerar hårtillväxt. Genom att studera hästars stora variation i manlängd vill man kartlägga faktorer som påverkar tillväxten av hår, något som även kan appliceras på människor.

Nu vill man komma i kontakt med ägare till hästar som har avvikande hårväxt, i form av mustasch, skägg eller ovanligt mycket – eller lite – hårväxt på någon del av kroppen.

I ett inlägg på sociala medier uppmanas hästägare att höra av sig till studenten Wael Alhamid, som jobbar med projektet, via mail (waid0001@stud.slu.se) eller telefon (070-418 13 21).

Läs mer om forskningsprojektet på SLU

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden