Hoppning
11 juni 2015 16:05
Ridsportplus

Egensinniga Bonzai kan göra Helena galen

Helena Persson har en speciell häst i Bonzai H. Förutom att han har en speciell fysik är det även en herre med diverse andra små egenskaper, som ibland gör Helena galen.

Egensinniga Bonzai kan göra Helena galen
Helena Persson har en speciell relation till Bonzai, som hon fortfarande kan bli galen på ibland. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förra helgen vann Helena Persson 1,50-hoppningen på Strömsholm. Tävlingen var ett genrep inför Rotterdam, dit Bonzai H åker näst. Därefter väntar Falsterbo innan något beslut om EM, som är det stora målet i år,  kommer. Till dess ska Bonzai H hållas i toppform.

  – För mig är det viktigaste att han känns fräsch i kroppen. Han galopptränar mycket och rids ute, inte för mycket på ridbanan eller i ridhuset, det tycket han inte är så roligt. Han är ganska lat på ridbanan, säger Helena.

  Hon och Bonzai H känner varandra utan och innan. Det har blivit en hel del år ihop.
   – Jag hyrde hans mamma och betäckte henne. De första åren stod han på ett annat ställe. Sen kom han hem till mig som 4-åring, berättar Helena.
  – Då såg jag en jättestor, en jättegänglig och jätteful häst. Han hade ganska många fysiska skavanker.
  När han kom hem så tänkte jag att jag skulle lägga ner massa jobb på en häst som inte har så goda förutsättningar att bli så bra i sporten. Men han visade att han alltid velat vara felfri, säger Helena Persson som bland annat vann breeders på Bonzai när han var 5 år.

  Bonzai H är en lite speciell häst. Men nu sköter han sig bra, i alla fall jämfört med ”tonårstiden”.
  – Han hade ett par jobbiga år när han var runt sju år. Då var han moppsig och vi hade mycket diskussioner. Han var ingen rolig tonåring. Då var jag inte så förtjust i honom, säger Helena.

  – Han är en väldigt personlig häst som har mycket egenheter. Han är ängslig, brydd över mycket och måste ha koll på allting. Han är beroende av att ha foilk runtomkring sig som han respekterar och tycker är bra.

  Den första tiden hos Helena gick inte Bonzai att tränsa, i stället fick de knäppa upp alla spännen och trä på tränset en del för sig.
  – Man kunde inte trä något över öronen på honom. Det har inte bara varit en rak väg med honom, säger Helena.

  Nu känner hon som sagt Bonzai utan och innan och har lärt sig att känna av när det tokiga ska komma.
  – Hästarna lär sig också hur mycket de kan testa, var gränsen går. När man ska trava av ska han alltid köra elitloppstravsfart med huvudet nere i marken, då kan jag ryta till och då skärper han sig.

  – Han har gjort så himla mycket bra, då blir de lite smådiviga, för att man låter dem bli det.
  Helena erkänner att hon fortfarande kan bli galen på honom. Att han inte klarar av att gå in på prisutdelningar tycker hon till exempel är löjligt. Men känslorna till Bonzai är starka.

  – Jag älskar honom. Det har vuxit fram med tiden. Det blir ofta så med hästar som har lite små egenheter. Man får spendera mycket tid med dem och hitta olika lösningar, de kommer än ganska nära. Det är ofta de som har det lilla extra, som krigar och kämpar för en.

  Att sälja honom har aldrig varit aktuellt, trots att de som sagt inte alls kom överrens under en tid.
  – Jag hade inte köpt honom som unghäst. Det var inte så att någon gick förbi och frågade om han var till salu. Nu i dag skulle det gå att sälja honom men han kommer att bli kvar hos mig hela livet.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden