Avelsnyheter
3 april 2019 10:50

Elitfölauktionen blir elitauktion på höstens Breeders

SWB-auktionDet blir ingen renodlad fölauktion på Breeders i höst. I stället provas ett helt nytt koncept, och med en ny samarbetspartner.

Elitfölauktionen blir elitauktion på höstens Breeders
Fölen får sällskap av unghästar på årets Breeders-auktioner. Bilden är på Tiburtius från 2016. Foto: Roland Thunholm

Ända sedan nyheten släpptes om att Breeders delas upp i en dressyr- och en hopp/fälttävlansvecka har många undrat hur det blir med elitfölauktionen. Nu kommer besked.
− Vi gör två auktioner, en fredag 27 september i dressyrveckan och en på lördagen, 5 oktober, i hoppveckan, men det blir inte elitfölauktioner, utan elitauktioner, berättar Helén Uddefors, vd för SWB.

Det blir alltså en fölselektering precis som vanligt, och den sköts precis som vanligt av Johan Ifverson och Andreas Jönsson. Men det är bara en av ingredienserna i auktionerna.
− När det gäller hopphästauktionen startar vi ett samarbete med Swedish Select Horse Sales, SSHS, som kontaktade oss efter att vi delade upp Breeders på två veckor, säger Helén Uddefors.

3-åringar kvar på Elmia

I samarbete med SSHS bjuds hopphästar mellan 4 och 7 år in till auktionen.
− De 3-åriga hopphästarna har redan sin auktion, som de senaste åren arrangerats på Elmia. Den auktionen är etablerad och framgångsrik, säger Helén Uddefors
På dressyrsidan öppnas för 2–5-åriga gångartshästar.
− På elitauktionerna för gångartshästar i Europa är det de åldrarna som oftast säljs.
− Med två elitauktioner för föl och unga hästar optimerar vi kanalerna för uppfödarna, för de är vårt fokus. Johan och Andreas kommer att hålla i selekteringen även av de unga hästarna, på hoppsidan i samarbete med SSHS, säger Helén Uddefors.

Kvalitet före antal

De båda auktionerna kommer bara att vara öppna för SWB-hästar, och fölen kommer att säljas varvat med de unga hästarna.  Hur många hästar som ska auktioneras ut är inte bestämt.
− Det är en kvalitetsfråga. Vi planerar att ta med samma antal föl som tidigare år. Får vi in många unghästar som håller måttet, så blir det fler på auktionerna, säger Helén Uddefors, som hoppas att auktionerna ska göra Breeders ännu mer lockande för olika grupper.

Vi tror att vi kan locka ännu fler kunder som är tävlingsryttare

− På Breeders är många samlade, såväl svenska som internationella köpare som letar häst. Att även sälja unga hästar tror vi kan locka ännu fler kunder som är tävlingsryttare och som vill komma i gång med sin nya häst direkt, säger Helén Uddefors.

Detaljerna i upplägget är ännu inte på plats. De ska utformas i samarbete med SSHS, samt med Johan Ifverson och Andreas Jönsson, och mer information kommer efterhand.
− Men redan nu hoppas vi att säljare ska börja planera för auktionerna och vilka hästar som kan vara lämpliga, säger Helén Uddefors.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden