Dressyr
11 januari 15:53
Ridsportplus

Ellen Stymne om framtiden: ”Jag har ett starkt driv”

Ung i ridsportenHon har tagit steget upp i juniorernas spetstrupp 2024 och sticker inte under stol med att hon har höga förväntningar inför året. 17-åriga dressyrryttaren Ellen Stymne är nästa ut i serien Ung i ridsporten och hon berättar bland annat om övergången från ponny till häst och varför hon förväntar sig mycket av det nya året.

Ellen Stymne om framtiden: ”Jag har ett starkt driv”
Ellen Stymne och Crescendo. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

2023 var hon med i juniorernas utmanartrupp och året innan gjorde sin sista säsong med ponnyn Tanzbär T. Tillsammans har de bland annat kommit trea i Friends ponnykür, vunnit en internationell tävling i Portugal och tagit SM-medaljer. Men i höstas såldes den 14-åriga ponnyn.

En annan sak med att rida i landslaget som jag gillar är att träffa folk med samma intresse från andra länder.

Ellen Stymne.

– Det var jobbigt och tråkigt just då. Han var speciell, min bästa vån. En så vänlig ponny som samtidigt var men cool att rida med så mycket power. Men han har fått det så bra, nu känns det bra, säger Ellen Stymne som nu är supertaggad på att tävla som junior med Crescendo, ”Kexet” (mer information i faktarutan) och har JEM i sikte.

Från början var ”Kexet” storasysters YR-häst. Hösten 2021 var han med om en märklig olycka då han gick omkull i stallgången efter att ha fastnat med bakhoven i grimman när han skulle klia sig. Vägen tillbaka var lång, valacken var helt sned i kroppen.

Tog över hästen från storasyster

Hösten 2022 var storasyster sjuk ett tag och Ellen Stymne frågade först om hon fick rida ”Kexet”, strax därefter kom också frågan om hon fick starta honom på en tävling.
– Det fick jag, och det gick bra. Så sedan fick syrran inte tillbaka honom.

Det är dock inte så synd om storasyster Matilda Stymne, hon har en annan häst och finns i år i svenska U25-truppens utvecklingsgrupp samtidigt som hon pluggar till veterinär i Köpenhamn.
– Och hon får rida ”Kexet” ibland, fortsätter Ellen Stymne.

Ellen Stymne beskriver ”Kexet” som en härlig individ.
– Han vill verkligen allas bästa och älskar att tävla.

Stora gångarter

Övergången från ponny till häst var ganska odramatisk för Ellen Stymne. Dels red hon ponny och häst parallellt ett tag, dels så har Tanzbär T stora gångarter och ett rörelsemönster som i stort sett är som en hästs.
– Jag vande mig kan man säga.

Förutom Ellen Stymne ingår Juni Skobe Rosén/Netstutteriets Smirnoff och Olga Fischer/Grevens Sa’va i juniorernas A-trupp 2024.
– Vi känner varandra ganska väl. Jag tycker att landslagsträningarna är roliga och det ska bli kul och lite coolt att få representera Sverige.
– En annan sak med att rida i landslaget som jag gillar är att träffa folk med samma intresse från andra länder.

Ellens1
Ellen Stymne hemma i stallet.

Familjen har ett helt gäng med hästar i olika åldrar på gården där det finns ridhus. Det är full satsning på sporten som gäller för den unga dressyrryttaren.
– Jag vill bli bättre på att utbilda unghästar och på sikt vill jag bli framgångsrik även som senior, säger Ellen Stymne som kompletterar ridningen med träning av sin egen styrka, balans och smidighet.

Bättre på att hoppa

– Och så skulle jag vilja bli bättre på att hoppa. Jag tycker det är väldigt kul och det är ett bra komplement i hästarnas träning. Jag var faktiskt mest inställd på hoppning från början, men så fick jag frågan om att rycka in som reserv i dressyrens ponnyallsvenska. Jag blev placerad och tänkte ”det här går ju bättre än hoppningen”.

Hon beskriver sig själv som noggrann med detaljer, hästens lösgjordhet och självbärighet.
– Och jag har ett starkt driv. Ibland får mamma och pappa stoppa mig från att gå ut till stallet och säger åt mig att stanna hemma.

”Höga förväntningar”

På minussidan finns tålamodet.
– Ja, ibland har jag lite dåligt tålamod, jag vill så mycket på en gång.
– Nu vill jag mycket med 2024. Jag har höga förväntningar efter att haft ett bra år 2023. Vi får se hur långt det räcker.

Alla intervjuer i serien Ung i ridsporten.

Fakta

Ellen Stymne

Bor: Huddinge, söder om Stockholm, där familjen har en hästgård. Familjen har också en sommarbas utanför Lund för att vara nära tränaren Cecilia Kristoffersen och internationella tävlingar.
Familj: Mamma, pappa, storebror och storasyster.
Ålder: 17 år.
Gör: Pluggar på gymnasiets naturprogram.
Gren: Dressyr
Bästa meriter: SM-silver på ponny, JSM-brons på häst, guld på lag-SM på ponny, deltagit på JEM, ridit NM både på ponny och som junior.
Bästa häst: Crescendo, ”Kexet”, (KWPN val f-07 e Tolando-Cocktail, uppf R. Gevers, äg Matilda Stymne).
Kuriosa: Storasyster Matilda Stymne rider också dressyr och ingår i svenska U25-truppens utvecklingsgrupp.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden