Dressyr
22 augusti 2019 12:30

EM-brons till Louise Etzner Jakobsson

EM i paradressyrLouise Etzner Jakobsson gjorde det! Tillsammans med Zernard försvarade hon sitt brons från EM i Göteborg och kan med det lägga ytterligare en mästerskapsmedalj till samlingen. Lena Malmström visade upp en ny mästerskapshäst som bådar mycket gott för framtiden.

EM-brons till Louise Etzner Jakobsson
Louise Etzner Jakobsson tog brons vid EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

Under torsdagen fortsatte de individuella klasserna vid EM i paradressyr i Rotterdam. Grad 1, grad 2 och grad 3 red sina individuella klasser under onsdagen, Ridsports referat från klasserna kan du läsa här.

Individuella klasser under torsdagen rids i grad 4 och 5, och för paradressyrens del avslutas torsdagen med individuell medaljutdelning för alla grader under sen eftermiddag.

59-åriga Louise Etzner Jakobsson är drottningen av paradressyr i Sverige. Med två individuella brons från Paralymics i Rio 2016 och ett individuellt brons och ett kürsilver från EM i Göteborg 2017 vet alla att det här är ett ekipage som kan vara med och rida om medaljerna i Rotterdam.

Louise-etzner-jakobsson-zernard-4-190822-rt
Det svenska medaljhoppet Louise Etzner Jakobsson och Zernard. Foto: Roland Thunholm

Stadigt över 70 procent

Louise tar sig till synes an banan med självsäkerhet och pondus. Zernard (SWB val f-03 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson) är i en strålande kondition och rör sig lätt och elegant. Procenten går direkt upp över 70 procent vilket ger förhoppningar om en medalj, och när det blir dags för rörelserna i galopp klättrar Louise upp ännu mer och lägger sig stadigt över 72, och slutresultatet blir 72,854 procent vilket räckte för att försvara bronset.

Louise-etzner-joakobsson-zernard-8-190822-rt
”Det där gjorde vi bra” – Louise Etzner Jakobsson klappar om Zernard efter sin fina EM-ritt. Foto: Roland Thunholm

Det var en lättad Louise som pustade ut efter ritten, speciellt var hon nöjd med bakdelsvändningarna.
– De har vi haft svårt för, innan har han bara gått iväg, berättar Louise för Ridsport.

Procent lade Louise på bronsplats efter ritten, men en ryttare återstod innan det hela var klart och denna hade starttid efter en lång paus i klassen.
– Nu blir det en nervös väntan fram till brittiskan har ridit, konstaterade Louise.

Louise2
Strålande glad Louise Etzner Jakobsson efter EM-bronset. Foto: Annelie Frank

Sista startande Nicky Greenhill och King Edward I kom dock inte upp över 70 procent utan slutade på en fjärde plats.

48600139052_549a3ece17_o
Sanne Voets och Demanteur RS2 N.O.P. tog som väntat hem guldet. Foto: FEI / Liz Gregg

Guldet som väntat till Sanne Voets

Guldet gick som väntat till Nederländernas Sanne VoetsDemanteur RS2 N.O.P. (KWPN val f-08 e Vivaldi-Elcaro) Ekipaget vann kürguld vid Paralymics i Rio 2016 och dubbla individuella guld vid VM i Tryon 2018, där det även igick i det holländska guldlaget. Vid EM i Göteborg blev det lagbrons, individuellt brons och guld i küren. Nu red Sanne ihop 76,659 procent av eniga domare i Rotterdam, vilket med god marginal placerade henne i topp.

48600004576_ae118c09e7_o
En överlycklig Sanne Voets. Foto: FEI / Liz Gregg

Silvret gick till Manon Claeys, Belgien, som red ihop 73,805 procent med San Dior. Clayes tog ett kürsilver vid EM i Göteborg, men det här blir hennes första mästerskapsmedalj från de individuella klasserna.

Bland de åtta ekipage som går vidare till söndagens kür finns utöver Louise ytterligare tre nordiska ryttare: Hege Stoerseth, Norge, på Hoennerups Force, Anita Hennie Johnsen, Norge, på Lindegaard Lucky och Pia-Pauliina Reitti, Finland, på Supremo.

Lena-malmstrom-fabulous-fidelie-2-190822-rt
Lena Malmström rider den egna uppfödningen Fabulous Fidelie i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

Lena Malmström på ung häst

Lena Malmström rider en ny mästerskapshäst i Rotterdam, blott 7-åriga Fabulous Fidelie (SWB sto f-12 e Floricello-Don Romantic, uppf Lena Malmström), som är Lenas egen uppfödning i andra generationen. Ekipaget har bara tävlat tillsammans i drygt ett år – utöver stoets unga ålder har hon dessutom fått ett föl hemma hos Lena som nu är tre år gammal. Duon är regerande svenska mästare i grad V, och utanför paran har de segrar upp till Msv C.

Lena-malmstrom-fabulous-fidelie-fans-1-190822-rt''
Det svenska teamet hejar fram Lena Malmström och Fabulous Fidelie. Foto: Roland Thunholm

För att vara en så ung häst ger Fabulous Fidelie ett oerhört moget och stabilt intryck, och hon är mycket elegant och rörlig. Ritten är trevlig utan några större missar, och landar på 67,667 procent. Lena Malmström ser ut att helt klart ha fått fram en framtidshäst i Fabulous Fidelie, och det här blir ett ekipage som konkurrenterna får se upp för i framtiden. Denna gång räckte det till en tionde plats för Lena Malmström, som alltså inte går vidare till küren. Enda nordiska ryttaren som rider på söndag i grad V är Lie Thorning Joergensen som kom på fjärde plats med Don Alivan.

48600003521_bf15d05f21_o
Frank Hosmar och Alphaville N.O.P. lyckades försvara guldet. Foto: FEI / Liz Gregg

Tight kamp om guldet

Guldet blev en kamp mellan de två giganterna i denna grad: Frank Hosmar, Nederländerna, och Sophie Wells, Storbritannien. Frank Hosmar låg i en betryggande ledning när Sophie Wells tog sig an banan, och till en början såg det ut som hon skulle slå Hosmar denna gång. Men ritten mattades av allt eftersom och till slut landade hon på 75,476 procent tillsammans med C Fatal Attraction jämfört med Hosmars 75,810 procent på Alphaville N.O.P.

48600136947_a20d087d19_o
Guldglädje för Frank Hosmar och Alphaville N.O.P. Foto: FEI / Liz Gregg

Guldmedaljerna i grad V har de senaste åren växlat mellan Hosmar och Wells i denna grad. Frank Hosmar tog individuellt silver och kürguld i Göteborg och vid VM i Tryon blev det två individuella silver och lagguld, medan Sophie Wells tog individuellt guld och kürsilver i Göteborg, dubbla guld i Tryon och ingick i silverlaget.

Bronset gick till Belgiens Michele GeorgeBest of 8 med 72,571 procent. Detta är Micheles första mästerskapsmedalj på denna häst, tidigare har hon en lång rad medaljer från Paralympics oc VM med FBW Rainman, bland annat sex guld.

 

Resultat EM paradressyr Grad 4 Rotterdam 2019:

GULD: Zanne Voets, Nederländerna – Demantur RS2 N.O.P. 76,659%

SILVER: Manon Claeys, Belgien – San Dior, 73,805%

BRONS: Louise Etzner Jakobsson, Sverige – Zernard, 72,902%

Resultat EM paradressyr Grad 5 Rotterdam 2019:

GULD: Frank Hosmar, Nederländerna – Alphaville N.O.P. 75,810%

SILVER: Sophie Wells, Storbritannien – C Fatal Attraction, 75,476%

BRONS: Michele George, Belgien – Best of 8, 72,571%

Komplett resultat grad 4
Komplett resultat grad 5

Start- och resultatlistor samt lista över ställningar just nu
EM:s webbsida
SVT Plays sida med EM-sändningar
SVT:s alla sändningstider från EM under veckan
FEI:s livesändningar
FEI:s Youtubekanal
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-