Hoppning
13 juli 2019 09:34

EM-final för Mikaela Gustaphson

EM för ungaMikaela Gustaphson är klar för final i EM för unga ryttare i hoppning. Med två fina rundor i lagtävlingen klättrade hon rejält i listan och tog sig vidare som enda svenska ryttare.

EM-final för Mikaela Gustaphson
Mikaela Gustaphson och Inar C är klara för EM-final för unga ryttare. Foto: www.eventingphoto.com

När juniorernas och de unga ryttarnas lagtävlingar avslutades under fredagen blev det också klart vilka som får vara med i finalerna på söndag.

De svenska lagen var långt från medaljer. Juniorerna slutade på 18:e plats av de 21 lagen och var långt efter topplagen. Vann gjorde lite överraskande Spanien, med drygt ett fel tillgodo på silvermedaljörerna från Tyskland medan Irland – med bland andra Bertram Allens lillebror Harry i laget – tog hand om bronset.

Individuellt toppar en annan irländsk ryttare, Kate Derwin, som är 0,5 fel före Maya de la Joya Fernandez-Longoria från Spanien. Det är tätt i toppen. De tolv bästa ryttarna ligger alla mindre än två nedslag från ledaren.

Ingen junior i final

För de svenska juniorerna blev det dock ingen finalbiljett i år. Förra årets finalist Janelle Larsson och Staralme Esc Z (val f-05 e Stakkato-Ramiro Z, äg. Magdalena Larsson), gjorde två bra rundor under fredagen med ett nedslag i varje. Men totalt räckte det bara till 33:e plats, mindre än två fel från en finalbiljett.

Ingemar Hammarström och Captain Sparrow 5 (val f-07 e Cormint-Barnaul xx, äg. Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter) blev näst bäst efter 8+5 fel under fredagen och plats 49 totalt. Julia Hallberg och Stina Efraimsson hamnade längre ner i den totala listan.

Mikaelas första EM-final

Däremot blev det final för ungdomsryttaren Mikaela Gustaphson och Inar C (val f-08 e Quidam de Revel-Candillo, äg. Equorum).

Mikaela var ganska långt bak i resultatlistan efter tidshoppningen, men klättrade ordentligt med en fyrafelsrunda i den första lagomgången. I den andra rundan, som reds sent på fredagskvällen, blev det endast ett ynkligt tidsfel efter en väldigt fin ritt.

Det gjorde att ekipaget tog ett rejält kliv upp i resultatlistan och slutade på 29:e plats, precis innanför det magiska 30-strecket som gav en finalplats.

Tramp förstörde EM

För laget var tävlingen över redan på torsdagen då endast de tio bästa fick tävla vidare på fredagen och Sverige var tolva. Däremot hade både Alice Tapper och Ottilia Lundgren chans till final inför fredagens avslutning. Tyvärr blev det för många nedslag för båda ryttarna och därmed är Mikaela ensam i final, drygt tio fel från bronsplatsen.

För de två sista svenska ungdomsryttarna, Emelie Hugoson Feldt och Wilma Marklund, fick EM en lite trist avslutning då båda hästarna trampade sig under torsdagens hoppning, vilket förklarar de fyra nedslag som båda ekipagen fick. Emelies Turmalin fick ett balltramp och Wilmas Carlogero trampade av sig en sko. Båda valde också att stryka sig från fredagens hoppning eftersom hästarna inte kändes helt ok.

Lagguldet gick till Nederländerna, före Belgien och Tyskland. Individuellt leder Nederländernas Lars Kersten, före Zoe Conter från Belgien och Elin Ott från Schweiz.

Finalen för både juniorer och unga ryttare rids på söndag.

Här hittar du alla resultat från de unga ryttarnas EM

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden